angol vérebVérebek versenyeztek Kaszóban, jól teljesítették a feladatokat.
A közhiedelemmel ellentétben nem emberfogó, hanem vadászkutyák. Kaszóban 23. alkalommal mutatkoztak be a vérebek. Galamb Gábor, a HM Kaszó Zrt vezérigazgatója azt mondta: a hazai vérebek színe-java összegyűlt, hogy lássák, milyen fejlődésen mentek át a „szarvasszagértők". A szakmai feladatok mellett a vadászat túlmisztifikált világába is bepillanthattunk.
A vadászaton nem mindig a legjobb lövést adja le a vadász - mondta Galamb Gábor. A sebzett nagyvadat a véreb előkeríti, így a vezető minél hamarabb megszabadíthatja szenvedésétől. A vadászatban a trófea és húsérték a fontos, ugyanakkor Széchenyi Zsigmond szavai örökérvényűek: Valahányszor fegyverünket lövésre emeljük, a vad életének gyors, minél fájdalom mentesebb kioltása legyen a fő cél. Az érdemi vadász sohasem kegyetlen."

Buzgó Józseftől, a társszervező Magyar Véreb Egylet elnökétől megtudtuk: a hannoveri véreb és a hegyvidéken jobban alkalmazható bajor hegyi véreb is német tenyésztésű. Á 19. század végén alakultak meg az ottani klubok, az 1890-es évek elején hazánkban is megjelent a vadászatokon a véreb, a magyar főurak vadászterületükön osztrák, német, cseh vadászokat alkalmaztok, akik magukkal hozták ennek kultúráját. Az első szervezett egylet osztrák-magyar volt, 1901-ben jött létre, 1928-ban alakult az első önálló magyar vérebegylet. 1931-tól tagjai vagyunk a nemzetközi vérebszövetségnek. Az 1950-es évek végén újrakezdődött a külföldiek vadásztatása, és megindult Lábodon a komolyabb vérebtenyésztés. Az elmúlt húsz évben a vérebegylet munkájának köszönhetően majd minden nagyvadas területen komoly vérebállomány van, szinte mindenhol találunk ötven kilométeren belül használhatót.
A rendezvényen hat kutya jelentkezett elővizsgára, egy-más-fél évesek, és egyfajta alapidomítottsággal bírnak, amit egyébként a vérebeknél bevezetésnek hívnak. Az elővizsga birtokában már dolgozhatnak élesben, és ha megfelelő rutint szereznek, fővizsgára jelentkezhetnek, erre most tíz kutya nevezett. Tenyészszemle is volt, ez csak „mester" kutyák számára lehetséges, a tenyészkiválasztásban van jelentősége.

S mit gondolnak a vezetők állataikról? Egyikük megjegyezte: rém buta a kutya, de a szaglása kiváló. Itt pedig ez a lényeg. A vérebesek között amúgy több a férfi, de egyre több hölgy jeleskedik, első helyezettek is kerültek ki már a kezük közül. Az utánpótlással sincs gond, már felnőtt egy generáció, amely gyerekként vett részt először a rendezvényen. Mindezt igazolja, ahogy egy édesapa büszkélkedett ismerősének: egy éves kislánya ugyan még nem beszél, de a vau vau már simán megy neki. A hat kutyából egyébként négy sikeres elővizsgát tett, egyikük maximális pontszámmal. Az első Flajsz Szilárd - Tengelici Bátor Brúnó 224 ponttal, második Bolla Csaba Rábaparti Nyomkövető Saci 218 ponttal, harmadik Cseh László-Varga Kincse Alfi 198 ponttal. Mindhárom kutya első díjas munkát végzett.

Aggódó állatvédők
Örülök, hogy állatvédők is eljöttek, remélhetőleg megértik a vérebmunka fontosságét - mondta Galamb Gábor a versenyt megnyitó köszöntőjében. Noha nem tudta, hogy vannak-e jelen állatvédők, de az elmúlt napokban szárnyra kelt a hír, hogy lesznek, félelmük ugyanis, hogy a verseny miatt itt szándékosan sebesítenek meg állatokat.
- Aki azt feltételezi rólunk, hagy direkt sebzést hajtunk végre vérebeink számára, az nincs tisztában vele, hogy Somogy az ország nagyvadban leggazdagabb megyéje – így Buzgó József. - Huszonötezer nagyvad kerül Somogyban terítékre egy évben, és az elejtett vad tíz százaléka sebzés, amelynek csak töredékét tudjuk megkeresni. A vérebvizsgák idején megpróbáljuk az aznapi sebzésekről az információt begyűjteni, nyolcvan-száz kilométeres körzetben kérjük, hogy az ottani vérebesek engedjék át nekünk a keresés lehetőségét.
A VÉREBEZÉS ANYAGI, erkölcsi hatása jelentős: például a külföldi egyrészt látja, hogy a magyarok mindent megtesznek, hogy a beteg vadat megváltsák a szenvedéstől, másrészt ha sebzetten elmegy a vad, a vendégnek az érték ötven százalékát ki kell fizetnie. (Egy tízkilós dámbika másfél milliós értéket képvisel.) Ma már eljutottunk ódáig, hogy nagy terítékű disznóvadászatokon készenlétben áll egy vérebező.

Forrás: Somogyi Hírlap