hannoveri vérebMilyen is egy igazi jó véreb – erre is választ kaphattak a részt vevők a 23. alkalommal megrendezett kaszói fővizsgán. A versenyre az ország minden pontjáról érkeztek a vérebtenyésztők és leghűségesebb társaik.

Az idén is kürtőszó jelezte a kaszói véreb fővizsga kezdetét. Egy jó véreb igencsak megkönnyíti a vadászatot, hiszen odavezeti a vadászt a megsebzett vadhoz.

Galamb Gábor:
„Nem mindig sikerül olyan pontos lövést leadni, hogy a vadat azonnal vagy a lehető leggyorsabban megszabadítsuk a szenvedéseitől. Ilyenkor van szükség a vérebekre."

Somogyban évente 25 ezer vadat ejtenek el, amelyek közül 2500 sebzett példány. Ilyenkor nagy szükség van a vérebekre, ezzel a módszerrel tavaly 1500 nagyvadat találtak meg, ebből 900 gímbika volt. Ahhoz, hogy egy kutya igazi vérebbé váljon, egy elő - és egy fővizsgán is részt kell vennie.

Buzgó József, elnök, Magyar Vérebegylet:
„Gyakorlatilag mesterséges csapán lefektetett megadott hosszúság és nehézségi fokú csapán vizsgáztatjuk a kutyákat."

Ilyenkor nemcsak az intelligenciát és a fegyelmezettséget, de a küllemet is figyelik a bírák. A sikeres vérebezéshez azonban nemcsak egy kiváló kutya, de egy jó képességű gazdi is szükséges.

Buzgó József, elnök, Magyar Vérebegylet:
„A vérebezés az egész embert igényel, az, hogy 8-10 kilométert hegyen-völgyön, patakokon mocsarakon keresztül menni egy véreb után adott esetben, mert amikor az ember elindul egy sebzett nyomán azt nem tudhatja, hogy mikor fog véget érni, ez nagyon komoly fizikumot igényel nem véletlen, hogy nem a hatvan éves korosztály, az amelyik igazán eredményes vezeti a vérebet."

Az idei kaszói véreb fővizsgára tíz kutyát neveztek a gazdáik. A magyar vérebezés egyébként nemzetközi hírű, ezt mi sem mutatja jobban, minthogy jövőre hazánk ad otthont a 33. Nemzetközi Veréb Fővizsgának.

Forrás: Somogy Televízió