vizslaAmikor a magyar vizsla erényei kerülnek szóba, nekem óhatatlanul rokonunk, Ernő bácsi és Luxi kutyájának elválaszthatatlan köteléke jut eszembe.
A kilencvenéves Ernő balatonszabadi házában éli megérdemelt nyugdíjas éveit, és lévén szenvedélyes kertész meg szőlész, a ház körül mindig akadt egy-egy négylábú jó barát. Hű társa volt már kaukázusi juhász, óriás snauzer, de egyik termetes kutya sem tudta megközelíteni Luxi értelmét, hűséget és szeretetét. Ernő bácsival együtt keltek, bevásároltak, szőlőt metszettek, fürödtek a Balatonban, és figyelték az unokák emberré válását. A mindennapok múlásával Luxi orra barnából őszbe fordult és ma már sajnos az örök vadászmezőkön zavarja a seregélyeket a szőlősből. Sok év elmúltával Ernő bácsinak azonban még mindig beködösödik a tekintete, ahogy a verandán borozgatva kedvenc kutyája hűsége kerül szóba. Luxi kutya jutott az eszembe akkor is, amikor a házigazda, a bécsfeketehegyi Tüskei Tibor állatorvos technikus és diplomás vadászati szakember bemutatta Donnát, Leót és Jázmint, a magyar vizsláit, akik nemcsak szeretetet hoznak a házba, hanem jövedelmet is.

Hogyan döntötted el, hogy magyar vizsla-tenyésztő leszel - kezdtem a beszélgetést a fiatat házigazdával.
- Az első vizslámat 11 évvel ezelőtt kaptam. Egy kedves barátom lepett meg egy kiskutyával, és azonnal beleszerettem e kutyafajtába. Már
akkor elkezdtem kutyatenyésztéssel foglalkozni, de csak 2010-ben jegyeztettem be Feketicsi-Vadász kennelemet és attól kezdve foglalkozom komolyan kutyatenyésztéssel. Első Donna szukámat követte Leó, a kan, majd a család egy magyarországi vérvonalú Luxatori Okker Jázmin szukával gyarapodott. E három törzskönyvezett fajkutyára alapoztam
kis vállalkozásomat. A tenyésztés során nagyon fontos szerepet szánok a szülőpárok kiválasztásának. Célom, hogy a magyar vizsla legyen szép, de a szép magyar vizsla legyen jó is! E kettős célt szeretném megvalósítani további törekvéseimben.

Azonkívül, hogy a magyar vizsla nemes vonású és elegáns állású, mely jellemzői nyerték el a tetszésedet?
- A rövid szőrű magyar vizsla világviszonylatban az egyik legismertebb vadászkutya. Elsősorban értelmes tekintete, intelligenciája és tanulékonysága ragadott meg. Állandó tettrekészsége, munkabírása, kiváló munkaképessége a mai napig lenyűgöz. Többévi vadásztapasztalat után leszögezhetem, hogy aktívan vadászó kutyafajta, és vadászerénye soha
sem csügged. Egyaránt jól vadászik mezőn, erdőben és vízben. Jellemző tulajdonsága a kiváló orr, a szilárd és figuratív vadmegállás, amellyel jelzi, hogy hol a vad. Továbbá kiváló elhozási és nyomkövető hajlammal rendelkezik. Karaktere élénk, barátságos, kiegyensúlyozott, nyugodt vérmérsékletű és engedelmes. Alapvető tulajdonsága a kiemelkedő
kapcsolattartási készség, és mindig a gazdájának vadászik, nem pedig magának, ami ritka tulajdonság a többi vadászkutyafajták között is.
-Tehát könnyen idomítható kutyafajta?
- Elég értelmes ahhoz, hogy felfogja, mit kívánnak tőle, és nagyon szeret a gazdája kedvében járni. A parancsszavakon kívül más eszközökkel csak igen ritkán kell fegyelmezni. Ajánlatos mindig következetesnek és egyértelműnek lenni vele.

Egy kutyából hogyan kell fegyelmezett vadászkutyát faragni?
-Már az alomban jól ki kell szemelni a legmegfelelőbb egyedet. Elsősorban veleszületett apport-, azaz visszahozáskészséget kell mutatnia ahhoz, hogy jó vadászkutya legyen belőle. Vidám, lelkes jelleme is utal
vadászalkalmasságára. Ezt a tulajdonságát gyorsan ki lehet deríteni egy egyszerű trükkel: ha az eldobott labdát azonnal visszahozza, akkor jók az esélyek az idomításra. Természetesen a kölyökkutyáknál nem lehet százszázalékos biztonsággal megállapítani, hogy valóban kiváló vadász kutya lesz-e belőle, de egyes jelek utalhatnak a jó tulajdonságaira. Kiválasztását követően minél előbb el kell kezdeni az idomítást. Elhanyagolt kutyából nem lehet jó vadászkutya a jó tulajdonságai ellenére sem. Kutyáimmal minden áldott nap törődök, és figyelmet időt szentelek nekik.
Milyen idomítási fortélyokat alkalmazol?
- Az alapvető parancsszavak tiszteletben tartása, mint az ülj, feküdj, és visszahívása az első elsajátítandó lépés. Anélkül nem működhet a gazdi-kutya kapcsolat. A szófogadatlan kutya alkalmatlan a feladatra. A vadmegállás a kutya veleszületett adottsága, de ezt a tulajdonságát is finomítani és javítani kell. A vadmegállás az egyik leglényegesebb jellemzője a vadászkutyáknak. Mint már említettem, a vizsla tanítása nem igényel erőszakos módszereket hanem türelmet és tudatosságot.
Egy-egy fialás után hány kutyával gyarapodik a falka?
- A kiskutyák száma változó, általában hat vagy hét kiskutya születik.
Erős fizikumú, jó erőnek örvendő kutyafajtáról van szó, és egészségügyi gondok ritkán akadnak. A fedeztetéstől kezdve a vemhességen keresztül a kölykezésig könnyen lezajlik az egész folyamat.
Sok bajjal jár a kiskutyák felnevelése?
- Igen nagy kötelezettséggel járó, felelősségteljes feladat egy alom kutyát felnevelni. Sok apró részletre kell odafigyelni, és a kutyusok jövetelére is előre kell készülni. A kiskutyák egészségét már a vemhes anya oltásával alapozzuk meg. A kölykezést követően a kutyusokat is meg határozott időközökben kötelező oltani. Ezenkívül a higiéniára is fontos ügyelni, és biztosítani a megfelelő körülményeket a kis jövevények érkezésekor.
Mire kell odafigyelni az alom ápolásakor?
- Elsősorban tiszta helyiségben történjen a kölykezés. Ezért elengedhetetlen a fertőtlenítés és a helyiség kimeszelése, de a kellő hőmérséklet biztosítása sem elhanyagolható. Legalább szobahőmérsékletre kell felmelegíteni a „szülőszobát”. Az újszülött kutya számára nagyon fontos, hogy minél zökkenő mentesebben és stressz nélkül érkezzen a nagyvilágba. Az első tíz napon fenn kell tartani az optimális hőmérsékletet.
- Mely betegségeket szükséges védőoltással megelőzni?
- Általában többkomponenses vakcinákkal oltják manapság a kutyákat, így egy szúrással több kórokozó ellen nyújtunk védelmet. Az első kombinált védőoltást 6-8 hetesen kapják parvovirusos bélgyulladás, leptospirosis, fertőző májgyulladás ellen, majd két hét múlva következik az újraoltás. Ezzel immunitásukat erősítjük a betegségekkel szemben. Az almot többszörösen is féregteleníteni kell, mert a bélparaziták már a kutyamama méhében megfertőzhetik a kölyköket, és jelenlétük komoly egészségügyi problémákat okozhat. Ezek az orsóférgek akár végzetesek is lehetnek, tehát védekeznünk kell ellenük. A féregtelenítés szerencsére tablettás kezeléssel megoldható. A kezelést a kutyusok 4 hetes korában
érdemes elkezdeni, és 2 hetes időközökben legalább 3 hónapos korukig ismételni. A későbbiekben a féreghajtást elég negyedévente elvégezni.
- Milyen táppal kell etetni a jövendőbeli bajnokokat?
- Nagyon fontos, hogy az anyakutyát megfelelő táppal etessük már a vemhesség idején, ilyenkor kell a megfelelő mennyiségű fehérjét szénhidrátot, vitamint és ásványi anyagokat a szervezetbe juttatni. A kutyatápgyártók is speciális összetételű tápokat állítanak elő szukáknak, kiskutyáknak, fejlődő, serdülő kölyökkutyáknak és szenior, meglett példányoknak is. Úgyszintén nem feledkezhetünk meg a szoptató anyaállat kellő táplálásáról sem. A kiskutyák három-négyhetesen térnek át az anyatejről a kutyatápra, és az első jó minőségű falatok is fontosak. Később pedig a fejlődő fiatal szervezet is igényli a kiegyensúlyozott tápot.
- Igen költségesnek tűnik a fajkutyák nevelése. Jövedelmezőnek mondható a vizslák tenyésztése?
- Igen komoly anyagi befektetést igényel a kölyökkutyák ápolása, de ha mindent megteszünk annak érdekében, hogy kitűnő vérvonallal keresztezzünk, és hogy az utódok optimális, egészséges körülmények közt nevelkedjenek, nem marad el a várt eredmény sem. Ha erőt, időt, türelmet és anyagiakat nem sajnálva tudatosan és célszerűen fektetünk
be a kutyák tartásába, kiképzésébe, akkor elérjük célunkat, és kiváló kutyatenyészetet alakíthatunk ki.
- Feltétezem, kiállításokon is megmérettetted a vizsláid?
- Egész évben kiállításokra járok, és több alkalommal is fajtagyőztesnek kiáltották ki kedvenceimet. A legszebb magyar vizsla díj elnyerésé elégedettséggel tölt el, hisz kutyáim a kategóriájukban a legkiválóbbaknak minősültek. Ez a titulus bátorít a kitartásra, folytatásra ösztönöz, mert bizonyítja, hogy jó úton haladok.
- Milyen idős korukban kerülnek a kölyök kutyák eladásra?
- Két hónapos korukban vihetők el a kis vizslák, vagyis a második védőoltás után állnak készen az új gazdikra. Ekkor már biztonságosan elválaszthatók az anyjuktól és az alomtól.
Van kereslet a vizslák iránt? Hogyan sikerül értékesíteni a kiskutyákat?
- Eddig mindig sikerült eladnom a kutyusaimat. Van irántuk kereslet és volt már rá példa, hogy előre le voltak foglalva a még meg sem született vadászebek. Vadászatokon már híre van a kennelemnek, és az ismerősök egymásnak ajánlják a vizsláimat. Évszakfüggő az eladás, mert tavasszal és nyáron sokkal nagyobb az érdeklődés, télen azonban igen
kevesen hajlandókbajlódni egy kiskutyával.Természetesna vilűághálón is szoktam hirdttni, és vadászfórumokon meg honlapokon is jelen vagyok. Külföldek is felkerestek már, és vizsláimat Hollandiába, Angliába, Ausztriába, Magyarországra, Horvátországba, Boszniába. Montenegróba vitték.
- Mennyibe kerül egy törzskönyvezett rövid szőrű magyar vizsla?
- Változó az ára, és a vérvonaltól, a szülők minőségétől, genetikájától és nem utolsósorban a kereslettől is függ. Hazánkban a kedvezőtlen gazddasági körülményekmiatt csak néhány száz euróért értékesíthetem, dekülföldön ennek a többszörösét is elérheti a fajkutya ára. Határon túli szállításkor az útlevél, az export-törzskönyv előkészítése miatt is nő az ára. Nyugaton a jó vérvonalú fajkutyák számunkra elképzelhetetlen ősszegekért kelnek el.
- Nem sajnálod eladni a szeretni való pöttömöket, akiket mindaddig éjjel-nappal ápoltál?
- Természetesen kötődők hozzájuk, de a tenyésztés lényege és velejárója az értékesítés.
- Az első kutyád már igen idős. Mi a sorsa a kiöregedett, és tenyésztésre már nem alkalmas szukának?
- Donna már tizenegy éves, és a megérdemelt nyugdíjas éveit éli. A tenyésztésre vonatkozó szabályzat szerint nyolc évig alkalmas egy szuka a jó minőségű utódok nemzésére. Mivel Donna már átlépte ezt a korhatárt, ő már nem vesz részt a szaporításban, Időről időre mind a három ebet elviszem vadászni, és az öreg kutya is ugyanolyan hévvel vadászik, mint azelőtt.

Forrás: Családi Kör