vérebversenyNehezített Mesterséges Vércsapa verseny: Mindössze két véreb és vezetőik végeztek értékelhető munkát.
A Magyar Véreb Egylet szervezésében, 2013. május 25-én, a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. Tamási Erdészetének területén rendezték meg az Országos Nehezített Mesterséges Vércsapa versenyt,  az elővizsgát és tenyészszemlét.

A megmérettetésre az ország távoli pontjairól érkeztek a résztvevők és az érdeklődők, összesen nyolc versenyző véreb, három elővizsgázó és két tenyészszemlén bemutatkozó véreb és vezetői vettek részt.
Az előző délutánon, a versenybírók által „lefektetett" mesterséges csapák, 2,5 dl vérrel és csapacipőbe rögzíthető szarvascsülök használatával készültek. Így imitálva egy sérült vad maga után hagyott nyomát és szagát. A sebzett vad felkutatására kitenyésztett vérebek számára egyenlő feltételeket biztosítva, egyforma hosszúságú - 1 km-es - munkák álltak a rendelkezésükre. Egy-egy csapán öt darab számozott kártyát helyeztek el, amelyek összegyűjtése plusz pontokat jelentett a versenyzők számára, ezzel igazolva a véreb munkájának pontosságát. Az éjszakai eső némileg csökkentette az eredményes munka esélyeit, azonban az igazi kihívást a csapa kidolgozása során felzavart dámok és vaddisznók jelentették. Az eredmények alakulása is mutatja a nehezített körülményeket, hiszen mindössze két véreb és vezetőik végeztek értékelhető munkát.

A versenyen első helyezést ért el Szigeti János, Ricsika-Erdei Alíz nevű hannoveri vérebével, míg a második helyezést Bódi Péter érte el Eperjesi Betyár Aramis nevű hannoveri vérebével.
Bogdán Lajos a Blood Hann Bay Emma nevű bajor hegyi vérebével, az ötödik csapaigazító jel felvétele után (amely rajtuk kívül senkinek sem sikerült), a „cél" előtt magasodó domboldalt nem tudták leküzdeni, a vezető bokasérülése miatt. Így a győzelem esélye elszállt a véreb és vezetője számára, mivel a szabályok szerint mindkettőjüknek célba kell érniük. A kutya hűségesen őrizte sérült gazdáját. Az eredményhirdetéskor egy különdíjjal jutalmazták őket a bírók.

Sikeres elővizsgázók:
Klinkó Nándor - Ricsika Erdei Apacs (hannoveri véreb)
Nyhuis Christian - Ricsika Erdei Adél (hannoveri véreb)

Tenyésztésre javasolt minősítést szerzett:

Bartha Ferenc - Rábaparti Vadász Nency (hannoveri véreb)
Takács Árpád - Rábaparti Vadász Kroni (hannoveri véreb)

Király Attila
körzetfelelős, vezetőbíró