vadászpuskaEgyüttműködési évet értékelt az országos vadászkamara, az országos vadászati védegylet Fejér megyei szervezete, valamint a megyei rendőr-főkapitányság.
A fegyvertörvényről is szó volt. Az országos szervezetek - vadászati védegylet, vadászkamara és főkapitányság - közt már 1999. januárja  óta él egy  együttműködési megállapodás, amelyet a jogszabály változása miatt 2008-ban módosítottak. A rendőrség a társaságokkal együttműködve előzi meg az orvvadászatokat, ellenőrzi a   fegyvertartással kapcsolatos előírások betartását, felügyeli az állami vadászvizsgákat. Ma mindezekről beszélgettek a vadásztársaságok, a rendőrség szakemberei, de az új fegyvertörvény is szóba került. 
- Fontos, hogy a lőfegyvertartók jogszabály ismerete folyamatos legyen, és vegyenek részt oktatáson - mondta  Pechtol Lajos, a vadászkamara megyei titkára.  - Tavaly szakmai napon a rendőrséggel közösen tartott oktatást a vadászati védegylet a társaságok tagjainak. A   rendőrség ütemtervben meghatározott módon, szúrópróbaszerűen ellenőrizte  az egyes - főleg a társas -  vadászatokat.

A fegyvertörvény módosításáról a szakemberek egyelőre óvatosan nyilatkoztak.

- A törvényt egyelőre szövegszerűen  nem ismerjük - fejtette ki a titkár. - A félreértések elkerülése végett érdemes megvárni az írott szöveget.  A legnagyobb vívmány az lesz, ha a fegyvertarási engedélyek  visszavonásig lesznek érvényesek, és öt évente nem jelent plusz kötelezettséget  a fegyvertartónak az engedélyezés. Ez tompít a bürokrácián, könnyítés az ügyfeleknek.  A vadászkamara 12 éve folyamatosan terjesztett be javaslatokat a fegyvertörvényhez.  Nemcsak a vadászkamara, hanem a különböző civil szervezetek is - például az előltöltős fegyverek szövetsége -, így jelentős társadalmi kontroll alapján jött létre az új  törvény. A törvény jelentősége, hogy európai és egyben nemzeti.
 A fegyvertartással kapcsolatosan fontos a vadászok számára, hogy a törvény fenntartható  és élhető legyen. Az  engedélyük birtokában  könnyebben tudjanak fegyvert  vásárolni, valamint hogy a fegyvertárolás szabályai ne legyenek túl merevek.

-  Fontos, hogy a törvény előírásai élhetőek legyenek, amelyeket a jogkövető állampolgárok betartanak, de  ez nem görcsös megfelelést jelent, hanem a hobbijuk élvezetét -  tette hozzá a titkár. -  A törvény várhatóan olcsóbbá teszi a  vadászok életét. Eddig minden öt évben meg kellett újítaniuk  az engedélyt, amely körülbelül húszezer forintba került. Most ez nem lesz, a kontroll  folyamatosan megmarad.  A fegyvertartás feltételeit a rendőrség ezentúl is nyomon követi, ha valaki vadászati szabálysértést követ el, bevonják a vadászjegyét és a fegyvertartási engedélyével is felel.

Forrás: FMH