tiszai árvízA Tisza idén ismét elöntötte a tiszaalpári Nagyrétet. A több mint kétezer hektárnyi terület még mindig víz alatt áll, komoly anyagi károkat okozva a vadásztársaságnak éppúgy, mint az ott gazdálkodó földműveseknek.
A napokban megkezdődött a folyó apadása, ennek köszönhetően visszahúzódhat a víz, de a veszteséget már nem viheti magával.
A Nagyrétben az apróvadak jelentős része elpusztult az árvíz miatt, ugyanis képtelenek voltak a magaslatok megkeresésére. Az őzek egy része meghúzódott a kisebb szigeteken és a gáton, a többieket pedig kimentette a vadásztársaság.
A kimentett őzeket védőoltással látták el, hogy megvédjék őket a megfázásból adódó betegségektől. A kisebb szigeteken és a gáton rekedt őzek sorsát is figyelemmel kísérik, mindennap takarmányt szállítanak nekik. A rendkívüli helyzet miatt az Nagyrét vizeit csónakkal nem lehet járni, pecázni is csak a partról lehet a vadak védelme érdekében. A szabályok betartását a vízi rendészet folyamatosan ellenőrzi.

A vadászok mellett a gazdálkodók is jelentős károkat szenvedtek az áradás miatt. A vetések tönkre mentek, a megszántott területeket pedig csak akkor tudják bevetni, ha májusban teljesen visszahúzódik a víz.
A Kiskunsági Nemzeti Park szürkemarha gulyáját még az áradás megkezdése előtt sikerült védett helyre terelni a Nagyrétből.

Forrás: Trió TV