Az elmúlt hetek száraz időjárását követően gyorsan megemelkedett a szabadtéri tüzek száma.
Az esetek többsége emberi gondatlanságra vezethető vissza, rosszabb esetben szándékosság következménye ezért az erdő- és vegetációtűz elleni legjobb védekezés az odafigyelés.

Magyarországon a tüzek pusztító hatásából eredő kárérték évente a tízmilliárdos nagyságot is eléri, és ezt az összeget növeli a kárhelyszíni beavatkozások további milliárdos költsége. A szabadtéri tüzek a természetben, a környezetben okozott súlyos károk, a lassan regenerálódó ökológiai pusztítások miatt jelentősek. Ezért fontos, hogy a tűzgyújtás szabályait maradéktalanul betartsuk, hogy erdőinket és a többi vegetációt épségben megőrizzük.
A szabad területek védelme a tavaszi időszakban – a hóolvadás és a kizöldülés közötti időszakban – kiemelten fontos, ezért a Somogy Megyei Tűzmegelőzési Bizottság tájékoztató kampányt indított, amelynek célja a gaz, avar és erdőtüzek megelőzése. A katasztrófavédelmi kirendeltségek a tüzek megelőzése érdekében megkeresték az erdőgazdálkodókat, akik kötelesek tájékoztatni a lakosságot az erdőben betartandó magatartási szabályokról. A természetjáró, túrázó, kerékpározó szövetségek és egyesületek figyelmét felhívták arra, hogy az erdőkben és szabad területeken mellőzzék a dohányzást, s csak a kijelölt tűzrakó helyeken gyújtsanak tüzet – azt is a szabályok betartásával.
A megelőző munkában az önkormányzatok is részt vesznek, az ő feladatuk felvilágosító szórólapok eljuttatása a lakossághoz. Továbbá arra is felhívták a lakosság figyelmét, hogy a szabadban (külterületen) történő égetést az illetékes tűzoltóságra, belterületen az önkormányzatra 24 órával korábban be kell jelenteni a felesleges vonulások elkerülése érdekében.

A tűzesetek megelőzésében fontos szerep jut a mezőőröknek, hegybíróknak a polgárőrségnek és nem utolsó sorban az önkéntes tűzoltó egyesületeknek, akik folyamatosan járják a településeket és azok hétvégi házas külterületeit, s figyelnek a nem megfelelő körülmények közt végzett égetésre, valamint a nem megfelelően eloltott tüzekre.
A katasztrófavédelem felmérte a parlag, tűzveszélyes területeket, amelyek tulajdonosait a Somogy Megyei Kormányhivatal Földhivatalának közreműködésével felszólított a területek tisztítására. Felmérték továbbá a veszélyeztetett területek megközelíthetőségét és számba vették a parkerdőkben az oltóvízforrásokat, azt, hogy egy esetleges tűzesetnél honnan lehet a legrövidebb úton vízhez jutni.

A tűzgyújtásra vonatkozó szabályok nem változtak tavaly óta, a szabályok betartását a tűzvédelmi hatóságok ellenőrzik a somogyi erdőkben, parkerdőkben, ahol turistaútvonalak és tűzrakóhelyek vannak. Azokat, akik a szabályokat megsértik, szankcióval sújtják, ami akár tűzvédelmi bírság kiszabását is jelentheti.

Az erdőgazdálkodók kötelesek a turisztikai célpontnak számító parkerdők területén állandó és biztonságos tűzrakóhelyeket kialakítani. A kijelölt tűzrakóhelyet az erdőgazdálkodónak kell karbantartani, és az erdő tűz elleni védelmével kapcsolatos feltételek megteremtéséről is neki kell gondoskodni. A kialakított tűzrakóhelyen bárki jogosult tüzet rakni, természetesen a tűzvédelmi rendelkezések betartásával.
• a tűz meggyújtása előtt a tűzrakóhely környékét meg kell tisztítani a levelektől, faágaktól annak érdekében, hogy a tűz ne terjedhessen át az erdőre;
• a tüzet semmiképp sem szabad felügyelet nélkül hagyni, de a még ki nem hűlt parazsat, hamu sem;
• amint feltámad a szél, a tüzet el kell oltani;
• mielőtt tovább állunk a tüzet gondosan el kell oltani, meg kell győződni arról, hogy tényleg elaludt, a hamura távozás előtt lehetőleg földet kell szórni.
Fokozott tűzveszély esetén az erdészeti hatóság és/vagy az erdőgazdálkodásért felelős miniszter tűzgyújtási tilalmat rendelhet el. Ilyenkor tilos tüzet gyújtani az erdőterületeken, valamint a fásításokban és az ezek 200 méteres körzetében lévő külterületi ingatlanokon.
A tilalom kiterjed a felsorolt területeken található tűzrakóhelyekre, a vasút és közút menti fásításokra, beleértve a parlag- és gazégetést is. Ugyan a jogi szabályozás és az ehhez kapcsolódó tűzgyújtási tilalom az erdők és fásítások környezetére értendő, de a tűz keletkezésének és terjedésének fokozott veszélye miatt ebben az időszakban sehol nem javasolt az égetés, tűzgyújtás.

A hatályos jogi szabályozás értelmében tilos a kerti hulladék égetése. A tiltás alól az önkormányzat helyi rendeletben felmentést adhat, amelyben szabályozza az égetés feltételeit, körülményeit is. Arról, hogy mikor lehet a kertben égetni, a helyi önkormányzatnál kell érdeklődni. Amennyiben az önkormányzatnak nincs ilyen rendelete, akkor nem szabad avart és kerti hulladékot égetni.

Kerti hulladék égetés alapvető szabályai:
• kizárólag szélcsendes időben végezhető az égetés, ha feltámad a szél, annak erősségétől függően a tüzet azonnal el kell oltani;
• a kerti hulladékot csak olyan helyen és területen szabad égetni, ahol az égetés és annak hősugárzása a személyi és vagyonbiztonságot nem veszélyezteti, vagyoni és környezeti kárt nem okoz;
• a tűz őrzéséről és veszély esetén annak eloltásáról a tűz gyújtója köteles gondoskodni;
• az öltözet a szabadtéri tűz tulajdonságaihoz igazodjék (kerülni kell a bő, lebegő ruházatot, a tűz közelségét), TILOS a tüzet őrizetlenül hagyni;
• a tűz helyszínén olyan eszközöket és felszereléseket kell készenlétben tartani, amelyekkel a tűz terjedése megakadályozható, illetőleg eloltható (lapát, kerti csapra szerelt locsolótömlő);
• az égetendő kerti hulladék nem tartalmazhat semmilyen más kommunális, ipari eredetű, illetve veszélyes anyagot tartalmazó hulladékot;
• az égetés befejezése után a helyszínt gondosan át kell vizsgálni, és a parázslást, izzást – vízzel, földtakarással, kéziszerszámokkal – meg kell szüntetni.

A saját tulajdonú, belterületi ingatlanon található tűzhely, vagy grillsütő használata nem tiltott a tűzgyújtási tilalom idején sem. De saját és környezetünk biztonsága érdekében: nem szabad felügyelet nélkül hagyni a tüzet, gondoskodni kell a megfelelő, tűz oltására alkalmas anyagról. A grillezést, szalonnasütést, bográcsozást követően pedig a tüzet gondosan el kell oltani, és meg kell győződni arról, hogy valóban kialudt.

Arra kérjük a lakosságot, segítsék a katasztrófavédelem munkáját és soha ne dobjanak el égő cigarettacsikket! Járműből sem, mert a kiszáradt árokparton keletkező tüzek nemcsak az utazókra jelentenek veszélyt, hanem az erdőkre és mezőgazdasági területekre!
Az emberi gondatlanság végzetes lehet!

Segítse az erdészek és a katasztrófavédelem munkáját és figyeljen az alábbiakra:
• Soha ne dobjon el égő cigarettacsikket!
• Erdőben csak a kijelölt helyen gyújtson tüzet!
• Gondosan oltsa el a tüzet, használjon hozzá vizet, vagy takarja le a parazsat földdel, máskülönben a szélben visszagyullad!
• Igyekezzen a kertben is csak akkora tüzet rakni, amiből a szél nem tud izzó zsarátnokokat továbbvinni!
• Tartsa be a tűzgyújtási tilalom szabályait!
• Soha ne hagyja a szabadtéri tüzet őrizetlenül!

Amennyiben tüzet észlelnek, azonnal jelezzék a tűzoltóknak!
Értesítsék a katasztrófavédelem műveletirányítási központját a 105-ös segélyhívó számon!

Előzzük meg együtt a szabadtéri tüzeket!






Forrás: OMVK Somogy