Az LMP számításai szerint akár kétszázezer hektár, eddig nemzeti parki kezelésben álló föld kerülhet ki természetvédelmi fennhatóság alól - mondta szerdai, budapesti sajtótájékoztatóján Sallai R. Benedek.

Az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottság elnöke úgy fogalmazott: miközben erősödik az a folyamat, amelynek során csak egy szűk réteg jut állami földekhez a földpályázatokon keresztül, a kormányzatnak már az ország természeti örökségét őrző, nemzeti parki illetőségű földek sem számítanak szentnek.

Felhívta a figyelmet, hogy egy november eleji kormányhatározattal 700 millió forintos nagyságrendű forrást kaptak a nemzeti parkok annak érdekében, hogy természetvédelmi céllal földeket sajátítsanak ki. Eközben viszont a Földművelésügyi Minisztérium állami földekért felelős államtitkársága a nemzeti parkoktól akar átvenni területeket. Ennek első lépéseként megkezdődött kétszázezer hektár - eddig nemzeti parki vagyonkezelésben lévő - föld átvétele, amivel kockáztatják ezeknek a parkoknak a természeti értékmegőrző munkáját - jelentette ki.

Hangsúlyozta, hogy a Nemzeti Földalapkezelő Szervezetnél lévők földeknek az a céljuk, hogy a kis- és közepes gazdákat földhöz juttassák, míg a nemzeti parkoknak az a feladatuk, hogy megőrizzék a környezeti gazdaságot.

Forrás: MTI