Izgulnak a bócsai vadászok, mert ezekben a hetekben fialnak a vaddisznó kocák, a dámszarvasok és az őzek is. A vadászok féltik a nádi farkasoktól a fiatal állatokat.

Félnivalójuk azért van, mert a felügyeletük alatt lévő 7400 hektáron jócskán elszaporodott az aranysakál, vagy más néven a nádi farkas. Ravaszak mint a rókák, bátrak mint a farkasok, falkában járnak, s támadják meg a fiatal, védekezni képtelen vadmalacokat, őzgidákat, szarvasborjúkat - mondta a lapunknak Haskó Ferenc, a Hubertus Vadásztársaság vadászmestere. Az aranysakál csúcsragadozó, muszáj minél többet elejteni belőlük, mert ha a vadász nem teszi meg, akkor ő irtja a védeni való vadállományt.

Balogh Lajos, a 37 tagú társaság titkára hozzá tette, hogy az elmúlt egy évben a vadászok 300 mázsányi kukoricát öntöttek ki az etetőknél, és rengeteg szénával etették az állományt. A becslésük szerint a nagy testű vadakból 10 szarvasbika, 12-15 tehén, 18 borjú lehet a térségükben. Vaddisznókocából 8-10 ellhet ezekben a hetekben, kan 20 lehet, süldő a becslések szerint 60 járhat a környéken. A szaporulat óvása ezért is kiemelt jelentőségű.

Haskó Ferenc a közelmúltban szerzett be az USA-ból egy, az ottani vadászok által használt csapdát, mely megfogja az állatot, de nem sebzi meg. Ilyeneket kívánnak a többi vad érdekében elhelyezni a határban.
Fontos minél hamarébb megtenni – teszi hozzá Péter-Szabó Zsolt vadász, aki az egyik egy bócsai tanyán lakik. Este hat után, mint a filmekben, az aranysakál falkák szinte koncertet tartanak, s keresik a kis testű vadakat.

Ilyenek a dámszarvasok borjai is, melyek a jövő hónapban jönnek világra. A vadász január végén lőtt egy aranyérmes minősítésű dámbikát. Mint mondta, Fischerbócsán várta az állatot, január 28-án a 11-es lesen, s ott lőtte ki a nyolcéves bikát.

Forrás: Baon