Tartalomjegyzék

magasles vadászmagazin címlapVárhatóan június 29.-én megjelenik a Magasles 82., 2010. júliusi lapszáma. Olvasóink a magazin tartalmából kaphatnak egy kis ízelítőt.
Magasles 82., 2010. július

 

 

 





Vadászmozaik / Nehezített vércsapa verseny és elővizsga Karapancsán

vércsapa verseny

A Felső-Nílus mentén

Európa vadvilág öröksége

Az OMVK fotópályázata

Postabontás

Júliusban vadászható

Elmék, nem vadak

Cseh golyósok – műanyag tussal

2010 újdonsága

Még egy parókás bak Csongrádból

parókás bak csongrádból

Gyorsabb és erősebb

Szupermodern sörétes

Ha nagy a baj – mentés világszerte

Drága lovak!

Erdőn, mezőn járva

Együttműködés

Erdőn, mezőn / Márok Tamás: Bakok zöldben és sárgában

„Eltűntek a bakok!” – panaszkodnak gyakran a vadgazdák május végén és júniusban. A kifigyelt őzbak szokott helyén több alkalommal sem mutatkozik, pedig többször is elmentünk arra a vendéggel. Tán betegséget fogott? Elhajtották a kóbor kutyák? Vagy orvvadász kezére került? Legtöbb esetben nem. De hát akkor hova tűnt? Ebben az időszakban őzeinket tényleg sokkal nehezebb föltalálni. Vegyük sorra, miért!

bakok zöldben és sárgában

Halmágyi Takács István: Ládásbika, csinibak

Újabb, állítólag mesterségesen, háznál előállított abnormális baktrófea képe borzolja a vadászati közvéleményt. Ennek kapcsán, ürügyén érdemes elgondolkozni némely nemkívánatos jelenségekről.

ládásbika

Megfigyeltem – Kammermann Péter: Vadász fogta róka fogta nyúl

róka, nyúl, vadász

Kuriózum / Halmágyi Takács István: Sajátos vadászati módok – Lesvadászat leopárdra

A nagymacskák vitán felül a világon vadászható vadfajok elitjébe tartoznak. Bármelyikük elejtése minden vadász álma. Ugyanakkor vadászatuk meglehetősen nehéz. Bár a köztudatban – és az árlistákon – az oroszlán (lehetőleg dús, sötét sörényű hím oroszlán) a legrangosabb, sokak szerint a leopárd elejtése nehezebb, és vadászati értéke talán még nagyobb is. Sokan szeretnénk abban a nehéz helyzetben lenni, hogy mindkét csúcsragadozó elejtése után azon töprengjünk, melyik volt a nehezebb vadászat!

lesvadászat leopárdra

Vendégoldal / Takács Szabolcs: A fotós felszerelés megválasztása – Objektív

Legalább annyira fontos a megfelelő objektív, mint a megfelelő fényképezőgép. A képet ugyanis az ezen keresztül beérkező fénysugarak rajzolják ki. Jó objektív esetében a kép kontrasztos, éles, színhelyes és részletgazdag. De mit nevezhetünk jó objektívnek?

fényképezőgép