Tartalomjegyzék

magasles vadászmagazinVárhatóan szeptember 29.-én megjelenik a Magasles 85., 2010. októberi lapszáma. Olvasóink a magazin tartalmából kaphatnak egy kis ízelítőt. Magasles 85., 2010. október

Vadászmozaik / Az idény első nagy bikái

CZ 455 American

Az elődök tisztelete és a barátság jegyében
Augusztus 28-án reggel súlyos, ólomszürke felhők gyülekeztek a Hortobágy fölött. Pedig a sátrat állító és a főzőverseny előkészületeivel bíbelődő több tucat vadásztársaság tagjai sűrűn fohászkodtak a Mindenhatóhoz a jó idő reményében.

hortobáby

Kedves Olvasók!

Rossi egylövetűk

Októberben vadászható

Az európai bölény múltja, jelene, jövője

A vadászati kultúráért

Vérebes tábor, 2010

Vadászmuníció a kézipoggyászban

Segítség Borsodban

Új Nosler golyós

Tom Knapp is ezt használja

Kényelmes támasz

Barnes újdonság

Sterling bock

Acélsörét a módi

Erdőn, mezőn / Wallendums Péter: A jövő nagyvadja
A dámot sokan tájidegennek, nemkívánatos fajnak tartják, ám a fosszilis leletek – csontmaradványok, lenyomatok – egyértelműen mutatják, hogy már több ezer esztendővel ezelőtt is éltek lapátosok a Kárpát-medencében. Ennek bizonyítéka, hogy a vértesszőlősi előembertelepen jellegzetes dámagancstöredéket és két fogat is találtak. Annak ellenére, hogy a hazai vadászoknak mindössze hat százaléka lőtt dámot, a gímszarvas után ez a legfontosabb nagyvadunk.

a jövő nagyvadja

Márok Tamás: A kis sánta kutya, a nagy sánta bika
„Nagy bikánk, bakunk ritkán teszi meg nekünk azt a szívességet, hogy érdekes körülmények között juttat trófeájához.” (M. T.: Emlékaggató, 1996)
„De néha igen.” (M. T., 2005)

nagy sánta bika

Kuriózum / Kovács Zsolt: A másik dám
Létezik egy szarvasfaj, amely már a Bibliában is szerepel, de az egyik legújabb, magyarul megjelent összefoglaló állatenciklopédiából kimaradt. Szerencsére nem azért, mert időközben kipusztult…

a másik dám

Kovács Zsolt: Házinyúlra nem lövünk?
Az igaz vadász nem lő háziállatra. Legfeljebb kóbor kutyára, macskára. Ám olykor mégis kivételt tesz, fog néhány vadas színű házinyulat, és bekeveri területének egyre ritkább üregi nyulai közé…

házinyúlra nem lövünk

Halmágyi Takács István: Vadászok a vadjuhokért
A Marco Polo argali az egyik legismertebb és a vadászok által a világ egyik legkeresettebb vadbirkája, a vadbirkák királynője. Nevét a hajdani nagy világutazóról kapta, aki először látta és említette ezeket az állatokat az európaiak közül. A „világ tetejének” is nevezett Pamír hegységben élnek, 4-5 ezer méteres magasságban. A legtöbbet Tádzsikisztán területén zsákmányolták, míg két évvel ezelőtt be nem kellett tiltani vadászatukat, mert számuk csökkent. Idén szeptembertől ismét vadászható a Marco Polo, és ez a tádzsik állam erőfeszítéseinek, a vadvédelem és -megóvás új módszereinek, valamint a nemzetközi összefogásnak köszönhető.

vadászok a vadjuhokért

Lőpor / A hónap puskája – Kovács László: Browning B25
A címet a „Carlsberg probably the best beer in the world” (A Carlsberg valószínűleg a legjobb sör a világon) módfelett ügyesen megfogalmazott modern, de máris klasszikus szlogenje ihlette. A közismert dán cég a többértelmű probably (= 1. alkalmasint, alighanem, valószínűleg, 2. talán) szócska beszúrásával a mondatba, védte ki az igen erős konkurencia tiltakozását. A mi esetünkben is erről van szó.

browning b25