Tartalomjegyzék

magasles 86. lapszámVárhatóan október 29.-én megjelenik a Magasles 86., 2010. októberi lapszáma. Olvasóink a magazin tartalmából kaphatnak egy kis ízelítőt.

Magasles 86., 2010. november

Vadászmozaik / Grizzly Custom Guns

A világon elsőként...

Képzőművészeti kiállítás nyílt Keszthelyen

Az összefogás jegyében

Olcsó gyakorlási lehetőség

Novemberben vadászható

Vadászok a kastélyban

Kutatók éjszakája

A jó találat érdekében

Trófea / Bőgés 2010

A természeti katasztrófák, esőzések ellenére, úgy tűnik, sikeres volt az idei bőgési szezon. Sok helyen derekas bikák estek, s vendégvadászban sem volt hiány. Lássuk a részleteket!

trófea bőgés

Erdőn, mezőn / Wallendums Péter: Tarvadvadászatról – pro és kontra

A tarvad „selejtezése” a hazai vadászok többsége számára – a vadkárelhárító vadászatok mellett – a leginkább elérhető nagyvadvadászati lehetőség. Egyes vadászatra jogosultaknál a vadászrész megszerzésére ez a legkézenfekvőbb megoldás, de nem szabad a hússzerzés szintjére degradálni. Ugyancsak hajlamosak vagyunk elfeledkezni arról, hogy a kedvező tulajdonságok örökítése nemcsak az agancsot vagy szarvat viselő, hanem a nőivarú egyedeken is múlik. Ennek ellenére a válogató vadászat alapelveit sokszor figyelmen kívül hagyják, és további gondot jelent az is, hogy a lelövési tervek teljesítésének kényszere miatt egyesek mindezt pusztán mennyiségi szabályozásnak tekintik.

tarvadvadászat

Márok Tamás: Apróvadasból nagyvadas ország lettünk

Az apró- és nagyvadgazdálkodásról rendezett tanácskozást az OMVK vadgazdálkodási bizottsága. A Vadex soponyai központját jelképes helyszínnek is tekinthetjük. Az állami erdészet ugyanis a 70-es évektől intenzív apró- és nagyvadgazdálkodással egyaránt foglalkozott, de mindig voltak „természetes” területei is.

nagyvadas ország

Négy keréken / Kasza László: Megújítva / Volkswagen Touareg

Hivatalosan is lerántotta a leplet a Volkswagen a Touareg új generációjáról – a nagy szabadidő-autó a Genfi Autószalonon debütált a nagyközönség előtt.

volkswagen touareg

Vadászszemmel / Hejel Péter: Véleményem a vadgazdálkodásról

Köztudott, hogy a jelenleg hatályos 1996. évi LV. törvény és a végrehajtására kiadott és többször módosított miniszteri rendelet alapján hazánk területét felosztották a vadászatra jogosult szervezetek között, azaz nincs olyan része az országnak, ahol ne volna jelen egy felelős vadgazdálkodó. A vadászatra jogosultak változatos szervezeti formában működnek, a vadásztársaságtól a földtulajdonosi jogközösségen át egészen az állami vállalatokig.

vadgazdálkodás

Vadászpiac

Börze


Lőpor / A hónap puskája – Kovács László: Howa 1500 Hogue Stainless

Ebben a hónapban egy Magyarországon csaknem ismeretlen, ugyanakkor roppant olcsó, ám kiváló minőségű tolózáras ismétlőt mutatok be a kedves olvasóknak, a Howa 1500 golyós „esőpuska” változatát.

a hónap puskája

A hónap tölténye – Kovács László: Ismét divatos

1960 táján kissé nyugtalanul figyelték a Winchester tröszt igazgatói, milyen jól fogynak a nagy vetélytárs, a Remington Arms 1952-ben rendszeresített 760-as modellszámú siklózáras nagygolyós ismétlői, nem is beszélve az 1955-ben piacra dobott 740-es mintájú félautomatájukról!

a hónap tölténye
Kovács László: Ahogy én látom

Minden vadásznak megvannak a kedvelt kaliberei. Cikkünk szerzője sincs ezzel másképp, így hónapról hónapra bemutatjuk kisebb-nagyobb kedvenceit.

Halmágyi Takács István: Cserélni tudni kell! / Mielőtt golyós vadászfegyvert veszünk

A vadászfegyver vásárlása sosem könnyű feladat. Annak sem, aki élete első puskáját vásárolja, de annak sem, aki a többediket. (Ha nem így volna, a vadászújságok nem lennének tele újszerű fegyvereket eladásra kínáló hirdetésekkel.) Azok dolgát szeretnénk megkönnyíteni, akik új golyós fegyver vásárlása előtt állnak.

Kovács László: Utazópuskák

Hozzávetőleg a Frankfurt am Main-i születésű költőóriás, Johann Wolfgang Goethe (1749–1832) korától számítjuk a mai értelemben vett turisztikai utazások kezdetét. Nem mintha előtte nem vágtak volna útnak messzi, idegen tájak felé az emberek, ám azok főleg követjárások voltak, földrajzi felfedezések, vagy a kereskedelemmel kapcsolódtak szorosan össze. Kifejezetten magáért az utazásért ritkán ültek lóra vagy hintóba, mert az utak állapota nem volt megfelelő, a fogadók sem büszkélkedhettek elsőrangú szolgáltatásokkal, inkább csak bolhák-tetvek „szórakoztatták” az arra járó vendégeket. Ugyanakkor az elhagyottabb szakaszokon előszeretettel lestek prédára a haramiák.

utazópuskák