Tartalomjegyzék

magasles címlapVárhatóan április 27.-én megjelenik a Magasles 104., 2012. májusi lapszáma. Olvasóink a magazin tartalmából kaphatnak egy kis ízelítőt.
Magasles 104., 2012. május



Vadászmozaik

Óriás rókák Angliában
Hatalmas róka elejtéséről adott hírt az MTI március elején. A ragadozó 17,2 kg volt, miközben egy átlagos róka tömege csak 7 kiló körül van. Fényképet is mellékeltek, növelve a valószerűséget.

óriás róka

Halmágyi Takács István: Rossz hírünk a világban
Az egész magyar gazdaság, ezen belül a magyar vadásztatás is „exportorientált”, azaz szüksége van a külföldi vendégvadászoktól származó bevételekre. Ezek nélkül reménytelen helyzetbe kerülne az ágazat. Ugyanakkor a vadásztatásban a potenciális vevőket sokkal jobban befolyásolják a szubjektív szempontok, mint a kereskedelem legtöbb területén. Ezért nagyon fontos, hogy a magyar vadászatnak, vadásztatásnak jó híre legyen a világban. Ez a hír szenvedett most súlyos csorbát.

Májusban vadászható

Erdőn, mezőn

Halmágyi Takács István: Kacsa!
A kacsa kettős jelentésű szó. Jelenti a hápogó madarat és hírlapi kacsa szóösszetételben a valótlan hírt, állítást. Előfordulhat, hogy egyszerre mindkettőt…

kacsa

Wallendums Péter: Melyiket válasszam?
Az őzbakok elejtésére közel fél évig adódik lehetősége a hazai nimródoknak, tehát a vaddisznóé után ez a második leghosszabb nagyvadvadászati idény. A vadászat időpontjától, a terepviszonyoktól, a növényborítottságtól és a helyi szokásoktól függően többféle formája van az őzbakok terítékre hozatalának, ám a takarást és a faj sajátosságait figyelembe véve igazándiból két időszakban, április 15-től cirka két hétig, majd az üzekedésben, július végétől augusztus közepéig lehetünk a legeredményesebbek, de a köztes terminus is sikerrel kecsegtethet, ha megfelelőképpen kiválasztjuk a rendelkezésre álló négy közül a legalkalmasabbnak tűnő vadászati módot. Barkácsolás, cserkelés, les vagy hívás? A döntés nem is olyan egyszerű…

őzbak

Vadásztarisznya

Halmágyi Takács István: Kis tábori túlélőkészlet
A televízióból világszerte ismert túlélő mester nevével jegyzett túlélőkönyvet hirdetnek a könyvesboltok, túlélőkészletet hirdetnek és árulnak Európa-szerte. De vajon szüksége van-e egy vadásznak túlélőkészletre, és ha igen, milyenre?

tábori túlélőkészlet

Kovács László: Feljebb és feljebb / Optikai korszakaimról

Három rövid, de eredményes kalandom eddigi vadászéletem különböző szakaszait szemlélteti, szigorúan optikai szempontok alapján.

optika

Dr. Vadász

Balogh János: Gondolatok egy törvénymódosítás körül

Alig hiszem, hogy ne lenne olyan fegyvertartó Magyarországon, aki ne üdvözölné a március 5-én elfogadott fegyvertörvényünk módosítását. A tartalmát és jogkövetkezményeit tekintve a kelet-balkáni szinten levő eredeti törvényen még mindig lenne mit formálni. Leginkább a kukában lenne a helye. Ott is dantei mélységekben, nehogy ráakadjon valamelyik jogászhallgató…

Hagyományőrző