vadászati előadásVeszprém - Az elmúlt tíz évben jelentős és mélyreható változásokon ment keresztül a megye vadásztársadalma. A Vadászkamarai esték rendezvénysorozat első "állomásán" ezzel is szembesülhetett az a 140 ember, aki eleget tett a kamarai meghívásnak.

Jól megválasztott előadókkal és érdeklődésre számot tartó témákkal várták az embereket a Vadászkamarai esték első rendezvényére. A veszprémi összejövetel részvevői a szervezők minden előzetes reményeit felülmúlták, majd' százötvenen voltak kíváncsiak az eseményre.

Múltidézéssel indította előadását Vezsenyi Imre, a Veszprém megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal vadászati osztályvezetője. Nem kellett sokat várni, hogy elhangozzon a kérdés: sok avagy kevés a vad az erdeinkben? A válasz nézőpontfüggő: a vadászok szerint kevés, akik az erdei vadkároktól szenvednek, azoknak viszont sok. Ilyen présben kell meghatározni a megye optimális vadlétszámát.

A hatóság szerint megyei szinten a maximálisan fenntartható nagyvadlétszám a következő: gímszarvasból 5300, dámszarvasból 410, őzből 7260, muflonból 240, vaddisznóból 3930, de a létszám mind az öt faj esetében meghaladja ezt a mértéket. Volt időszak, amikor a muflon- és a dámállományt a megyében meg akarták szüntetni, de Vezsenyi Imre szerint ez szükségtelen, hiszen nagyon alacsony az egyedszámuk, ugyanakkor színesítik a vadászati palettát. A vadásztársaságok számára a legfőbb bevételi forrás a gímbikatrófea. Gímbikából megyénkben 1100 -1200 darab kerül terítékre évente, ezeknek az egyharmada érmes trófeájú, ami nem mondható rossz aránynak. Éves átlagban 80 dámbikát lőnek, ezeknek mindössze a húsz százaléka érmes.

Őzbakból 1800 körül lőnek évente, az érmes arány el-enyésző. Az elejtett muflon kosok száma folyamatosan emelkedik, tavaly 190 volt. A számok azt mutatják, hogy megyénk muflonpopulációja kiváló, a kosok fele érmes. 2009-ben az országos rekord is nálunk, a Bakonyerdő Zrt. területén esett. Vaddisznóból az utóbbi tíz esztendő átlagában évi hétezer körül lőttek, tavaly az érmes agyarak száma 240 volt.

Igen jó a beszélőkéje Maróti Bélának, akit a vadászkamara kynológiai (vadászkutya) bizottságságának elnökévé választottak. A szakembernek neve van a kutyások között, hiszen az Országos Vérebegyletben is vezető tisztségviselő. Mint mondta, az egyetemes vadászkutya-kultúráért dolgoznak, fáradhatatlanul. Társaival együtt nagy vehemenciával láttak munkához, tavasszal a Bakonyerdő sárosfői vadászházánál a vérebesekkel jöttek össze, májusban a vizslásokat szintén a Bakonyerdőhöz vitték, Huszárokelőpusztára. Nagyvázsonyban CAC kutyakiállítást rendeztek, ahol a vadászkutyások legjobbját a Veszprém Megyei Vadászkamara különdíjával jutalmazták. A közelmúltban pedig szintén Sárosfőn tartottak vadászkutya-munkavizsgát. A végrehajtott feladatokról a maga lehengerlő stílusában számolt be Maróti Béla, ami megfogta a közönséget.

A Veszprém Televízió immár másodszor érdemelte ki a Kittenberger Kálmán országos sajtódíjat. Két évvel ezelőtt a Vérebvezető nyomában című filmmel nyertek, most pedig a Kelet-Afrika vándora voltam cíművel érdemelték ki az elismerést. A művet a megyei vadászkamara is támogatta, így mi sem természetesebb, mint hogy a Vadászkamarai esték alatt nyilvános filmvetítést tartottak. A film nemcsak a zsűri, hanem a megyei vadászok tetszését is elnyerte.

Évek óta tudatosan tervezi a Veszprém Megyei Vadászkamara, hogy nyit a nagyközönség, a civil társadalom felé. Ennek a folyamatnak a részeként egy olyan kulturális rendezvénysorozatot kívántak tető alá hozni, amely megerősíti a vadászbarátságokat, ugyanakkor az összejövetelre a civileket is szívesen látják, akik ezen keresztül is bepillantást nyújthatnak a vadászok életébe. A kamara hathatós közreműködésével a Veszprém Megye Vadgazdálkodásáért Alapítvány tavaly indította útjára a Bakonyi vadászesték rendezvénysorozatát. A nagy sikerre való tekintettel ezt az idei évben is folytatják, de már a vadászkamara szervezésében, Vadászkamarai esték néven. A szervezők reményei szerint kéthavonta találkoznak, s az eseményt mindig más-más helyszínre viszik, így körbejárják majd a megyét. Zsúfolásig megtelt a Tapó étterem a Vadászkamarai esten. Ezt senki nem akarta kihagyni.

Forrás: Napló Online / Fotó: Tremmer Tamás