diana vadászhölgy klubA Diana Vadászklub hölgy tagjainak célja, hogy megváltoztassák a vadászattal kapcsolatban kialakult negatív közvélekedést.
A túlszaporulat és a mezőgazdasági károk megelőzése miatt lőnek. Akad köztük olyan, aki az első elejtett vadat megsiratta. - Most először lőttem fácánra. Korábban ejtettem már el rókát és a Bükkben vaddisznót is. Minden állatot nagyon sajnálok, a vaddisznót meg is sirattam - hallottuk Makai Zsuzsától. A Diana Vadászklub Csongrád megyei szervezetének tagja a klub helyi elnökével, Bozó Jánosnéval és Vekerdy Mártával vett részt tegnap a szentes környéki erdőbe szervezett vadászaton. A sok eső miatt akkora sár volt, hogy a három hölgyet és a 12 férfit traktor vitte be a vadászterületre. Csatárláncban hajtották az apróvadat, két labrador kutya volt a segítségükre. Ha nagyvad elejtése lett volna a cél, a lesben ülve meg sem mukkanhattak volna, az apróvadat viszont nem árt hangos füttyögéssel felverni. Ilyenkor akár csacsoghatnának is a hölgyek. Mégsem ez a jellemző. Előfordul, hogy nem is lövünk semmit, hiszen nem feltétlenül ez a cél. Van, hogy egyszerűen csak együtt sétálunk a természetben - magyarázta Bozó Jánosné, akitől megtudtuk: a kizárólag női vadászokat tömörítő országos klub céljai között a hét évvel ezelőtti megalakuláskor többek között azt is megfogalmazták, hogy megpróbálják megváltoztatni a vadászattal kapcsolatban kialakult negatív közvélekedést. Tudatosítani szeretnék az emberekben, hogy valójában miről szól ez a sport. Célja ugyanis nem az esztelen öldöklés.
Mi lehet vonzó egy nő számára ebben a férfias sportvadászatban. A baleseti sebészként dolgozó Vekerdy Mártának például gyermekkorában olvasott fel vadász nagypapája Fekete István-történeteket. De férje is vadászott, és a fiának is ez a szenvedélye.

Makai Zsuzsa egy csongrádi cukrászdában dolgozik. Itt ismerkedett meg a pedagógus Bozó Jánosnéval, aki mesélt neki kedvenc szabadidős tevékenységéről. A klubtagok között egyébként akadnak olyanok is, akik soha nem fogtak fegyvert, de szívesen vesznek részt a vadásznőkkel közös ren-dezvényeken. Ilyen például minden évben a Diana-bál, amelyet mindig máshol rendeznek. Tavaly éppen Szeged volt a vendéglátó. Rendszeresen járnak a Csongrád Megyei Vadászkamarában tartott előadásokra, nyári vadismereti tábort tartanak gyerekeknek, sőt lövészversenyeken is indulnak. Vállukon a megtört sörétes fegyverrel, oldalukon az elejtett fácánnal térnek vissza a vadászatról a hölgyek. - Mi lesz a madarak sorsa? - kérdezzük. Ünnepi levest készítenek belőle.

80 éves a legidősebb tag. A Diana Vadászklub 2003 októberében alakult Budapesten 150 taggal, jelenleg 260 az országos létszám. A Vadászati Kulturális Egyesület osztályán belül működik. Elnöke Bán Beatrix. Célja az ismerkedés és barátkozás. A vadászat szeretete, a vad és a természet tisztelete fogja össze a tagokat, akik között akad 20 éves és 80 éves is. A klub jó kapcsolatot ápol a szomszédos országok női vadászklubjaival, közös programokat is szerveznek.

Forrás: Délmagyarország