mezei nyúl télenOda a természetes fácánállománynak, a fészekrakás egyszer sem jött össze. A májusi költési időszakban a hideg, csapadékos idő tett keresztbe. Amelyik tojást nem mosta ki a víz, azt elvitte a dolmányos varjú és a róka, valamint a többi dúvad, illetve a következő zord idő.

Zuberecz Tibor megyei fővadász elmondta, az egész országban csökkent a fácán törzsállomány, és ez igaz a megyére is. A tyúkok elpusztultak, mert a költési láz idején hideg, esős idő volt. A tojások, a legközelebbi fészkek szintén az időjárás miatt semmisültek meg vagy a dúvadak végeztek velük.

— Eláztak a megmaradt fácánok, felfáztak a belvízben a mezei nyulak — hangsúlyozta Zuberecz Tibor. — Vannak területek, ahonnan lehetetlen élő nyulat befogni. A vadásztatás csorbát szenved, a fácánnál csak a mesterségesen kihelyezett, előnevelt állományra számíthatnak a vadászok.

Hrabovszki János, a békéscsabai Nimród Vadásztársaság elnöke elmondta, korábban jóval nagyobb terítékkel tudtak vadásztatni. A telekgerendási erdő környékén nem volt ritka az ötszáz—ezres fácánteríték, most jó, ha 300-at össze tudnak hozni.
— A fácán és a nyúl sínyli meg leginkább ezt az időjárást, az őz, a szarvas és vaddisznó jobban átvészeli — ecsetelte Hrabovszki János.

Zöldi Béla, a Kondorosi Gazdák Vadásztársaság hivatásos vadásza elmondta, mindenféle időjárási körülménnyel felveszik a harcot, a vadakat etetik, itatják. Más kérdés, hogy az előnevelt fácánjaikból esetleg mások húznak hasznot, mert a madarak könnyen elvándorolnak. Molnár Sándor, a Deszki Vadásztársaság elnöke a tegnapi kondorosi fácánvadászaton kiemelte, nem elsősorban a lelőtt vadak száma, hanem a barátság számít a kapcsolatban.

Élőnyúlbefogásra kevés példa akad a megyében

A fácán mellett a nyúl sínylette meg leginkább a belvizes időjárást. Élőnyúlbefogásra alig akad példa, pedig ilyenkor már jelentették ezt a tevékenységet a vadásztársaságok. Hogy pozitívum is legyen a megyei vadgazdálkodásban, az őz-, a szarvas-, a vaddisznóállomány jól átvészelte az eddigi belvizes időszakot. Zuberecz Tibor megyei fővadász elmondta, a megye minden vadásztársaságával tartják a kapcsolatot, és meghozzák a szükséges, akár a vadászatot korlátozó intézkedést is.

Forrás: Beol