vadászfegyverEgy év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte kedden a legfelső bíróság egy korrupciós perben Serban Mihailescut, a román kormány volt főtitkárát.

Mihailescu 2000 és 2004 között az Adrian Nastase vezette román kormánynak volt a főtitkára. Ő a Szociáldemokrata Párt (PSD) szenátori tisztségét töltötte be 2006-ban, amikor az ügyészek vádat emeltek ellene. Jogtalan haszon elfogadásával, valamint a fegyverekre és lőszerekre vonatkozó törvényes előírások megszegésével vádolták.

A első fokú bírósági ítélet szerint a jogtalan haszon elfogadása miatt öt hónap felfüggesztett börtönbüntetést, a másik vádpont miatt pedig egy év felfüggesztett börtönbüntetést kapott Mihailescu. A román törvények szerint ilyenkor összevonják a büntetéseket, és mindig a legnagyobb az érvényes.

Mihailescut abban találták vétkesnek, hogy 2001-ben volt tanácsadójától, Fanel Pavalachétól 11 vadászfegyvert kért azért, hogy a volt kormányzati tanácsadó funkciójában maradhasson. Az ítélet megtámadható a legfelső bíróságon.

Csütörtökön a legfelső bíróság felmentette első fokon Adrian Nastase volt román miniszterelnököt egy másik korrupciós perben. Az ügyészek szerint Nastase azért nevezte ki 2000-ben kormányfőként Ioan Melinescut a pénzmosásellenes hivatal élére, hogy az megakadályozhassa a Nastase felesége elleni vizsgálatot egy vitatott örökség kapcsán. A korrupcióellenes ügyészség fellebbezett az ítélet ellen.

Forrás: MTI