A Barcsi Rendőrkapitányság eljárást indított február 1-jén lopás, állatkínzás és orvvadászat bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt egy csokonyavisontai férfi ellen.

A rendelkezésre álló adatok szerint januárban, pontosabban meg nem határozható időben egy csokonyavisontai férfi saját telkén több helyen acélhuzalból készült hurkot helyezett ki, hogy vadat ejtsen el. Az orvvadász január 25-én a kihelyezett hurkok ellenőrzésekor, az egyikben talált egy elpusztult dámszarvas bikát, amit megnyúzott és kizsigerelt. A húst hazavitte.

A rendőrök a dám szarvasbika – közel 15,5 kilogramm – húsát és annak agancsát február 1-jén megtartott házkutatás alkalmával a 60 éves férfi otthonában megtalálták és lefoglalták.

H. Vendelt az egyenruhások elfogták és előállították a Barcsi Rendőrkapitányságra, ahol – szabadlábon hagyása mellett – gyanúsítottként hallgatták ki.

Az orvvadászat és az állatkínzás bűncselekmény. Aki ezzel különösen nagy szenvedést okoz az állatnak, bűntettet követ el és akár három évet is kaphat.

Az orvvadászat, és azon belül is a hurkok kirakása egyre gyakoribb Magyarországon. Nemrég Hajdú-Bihar megyében, Konyár mellett egy férfi csapdákat tett ki az erdőben, ám arra nem figyelt, hogy a hóban ott maradtak a lábnyomai, amik elvezették a házához a rendőröket. A 63 éves férfi ellen eljárás indult.

Szintén a közelmúltban a Nagykunságban fogtak el a rendőrök – lakossági segítséggel – egy orvvadászt, aki hurokkal őzeket ejtett csapdába.

A hurokkal elkapott állatok általában addig vergődnek, míg szörnyű kínok közt el nem pusztulnak. Ha ilyen cselekményről van tudomása, azonnal értesítse a rendőrséget!

Forrás: Állatportál