Nemzetközi viszonylatban is egyedülállóvá vált a Széchenyi Zsigmond Vadászati Múzeum, amely egy év alatt teljesen megújult.

Nem csak az otthonául szolgáló Grassalkovich-kastély pompázik újra a régi fényében: az intézmény látogatóbarát múzeum és egyben kikapcsolódást nyújtó élményközpont is, amely tudományos igényeket is szolgál, miközben szórakoztatva tanít.

A nemzeti színű szalag átvágásával Szabó Zsolt hatvani polgármester jelképesen átadta a Széchenyi Zsigmond Vadászati Múzeumot szombaton. Az ünnepségen részt vett Áder János köztársasági elnök, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter is.

Avatóbeszédében Áder János államfő úgy fogalmazott: „mi, mai magyarok képesek vagyunk megújítani és továbbadni mindazt, amit elődeinktől örököltünk. A kastély és a múzeum megújítói értéket teremtettek, a felújított Grassalkovich-kastéllyal és a benne működő múzeummal pedig nemcsak Hatvan, de az egész ország gazdagabb lett” – jelentette ki.
Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes pedig arról beszélt: ősrégi vágya volt a magyar vadásztársadalomnak, hogy legyen egy grandiózus, a magyar vadászati kultúra hagyományait méltón őrző múzeum. A múzeumban a vadászat mellett bemutatják a horgászati, halászati hagyományokat is, a honfoglaláskori pákászattól kezdve – tette hozzá.
Szabó Zsolt polgármester azt hangoztatta, hogy a múzeum három szempontból is kiemelten fontos: alapkő a magyar vadászati társadalomnak, a hatvaniaknak turisztikai vonzerőt és új munkahelyeket jelent, és fontos beruházás a vidék megélhetése szempontjából is. Emellett megjegyezte, hogy a kastély nagyon sokat jelent a környéken élőknek, a vadászoknak, horgászoknak.

A 250 éves hatvani Grassalkovich-kastély felújítása csaknem egy éve kezdődött. A Széchenyi Zsigmond Vadászati Múzeum nem csak kívül, hanem belül is megújult: interaktív játék- és kiállítóterek, szimulációs játékok, a legmodernebb és legszórakoztatóbb technológiai megoldások várják a látogatókat. A kastély körüli díszparkot a Hatvanyak korának megfelelő kertkultúra szerint állították helyre. A közparkként is üzemelő kertnek nem csak a növényei különlegesek: itt van a vadászati élménytér, ahol oktatói segédlettel kipróbálható a csapdázás, az íjjal történő vadászat és a lézeres vadászat is. A parkban található egy, a kotorékebek gyakorlását és versenyét szolgáló ún. műkotorék-pálya, valamint az élményteret a parkkal összekapcsoló 15 méter magasságból induló csúszda is.

A múzeum a vad megismerését, értékét, tiszteletét szolgálja tematikus és időszaki kiállításaival, valamint kipróbálható élményeivel. A vakok és gyengén látók, valamint fogyatékkal élők számára külön termet alakítottak ki, melyben interaktív és egyéb játékok segítik a tapasztalást és megismerést. A múzeum 3 szinten (pince, földszint, emelet) mutatja be, hogy a vadászat mindig is része volt az emberiség történetének, az emberi kultúrának.

Az intézmény Közép-Európában egyedülálló: egyszerre látogatóbarát múzeum és kikapcsolódást nyújtó élményközpont. Emellett pedig nemcsak bemutatóhely, de kutató műhely is, mely gyűjteményét folyamatosan fejleszti, és tudományos igénnyel feldolgozza. Mindemellett a múzeum szerves része marad a Kárpát-medence vadászati közéletének, egyebek között rendszeres rendezvényeinek köszönhetően. Az épület alkalmas nagyobb rendezvények, fogadások és konferenciák lebonyolítására, de természetesen nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy a beruházás kiemelten szolgálja Hatvan és környéke turisztikai célú fejlődését is, jótékony hatást gyakorol a város gazdaságára, és „visszaadja” a hatvaniaknak az életük szerves részét képező kastélyt is. 

A Széchenyi Zsigmond Kárpát-medencei Magyar Vadászati Múzeum létrehozása, valamint a hatvani Grassalkovich-kastély rekonstrukciója és turisztikai célú hasznosítása beruházás összköltsége meghaladja a 3,1 milliárd forintot, amelyet 100 százalékban az Európai Unió és a Magyar Állam támogat az Új Széchenyi Terv keretében. A fejlesztés lebonyolítása és teljes körű felügyelete a hatvani önkormányzat tulajdonában lévő Széchenyi Zsigmond Kárpát-medencei Magyar Vadászati Múzeum Beruházó Nonprofit Kft. feladata volt, a múzeumi funkciók kialakítását, a kiállítás szakmai terveinek elkészítését, valamint a kivitelezés koordinációját a Magyar Természettudományi Múzeum végezte.