Tartalomjegyzék

magasles vadászmagazinVárhatóan július 29.-én megjelenik a Magasles 95., 2011. augusztusi lapszáma. Olvasóink a magazin tartalmából kaphatnak egy kis ízelítőt.
Magasles 95., 2011. augusztus

Vadászmozaik

A világ legjobb sörétesei

A trónörökös puskája

Zöld Vadásznap

Finn feketemedve

4. FITASC Kombinált Lövészeti EB
Július 1--3. között az összes szakmai szempontnak és az európai szintű elvárásoknak minden tekintetben megfelelő Sarlóspuszta Koronglőtér volt a helyszíne annak a rangos nemzetközi versenynek, melyre 13 országból 12 csapat és összesen 164 versenyző adta le a nevezését.

kombinált lövészet

Nehezített mesterséges vércsapa verseny vérebeknek
Tizennegyedik alkalommal került megrendezésre a Magyar Véreb Egylet és a Nyírerdő Zrt. közös szervezésében a hagyományos vércsapa verseny és elővizsga a festői környezetben található Gúthon. A megmérettetésen nyolc hannoveri és bajor hegyi véreb indult.

vércsapa vérebeknek

Szélmutató

Kakasos klub

Magyar győzelem

Jogszabályváltozás
A vadászattal és a fegyvertartással kapcsolatos jogszabályok terén jócskán van adóssága a törvényalkotóknak. A legnagyobb ezek közül az új fegyvertörvény, amelynek hiánya uniós kötelezettséget is sért. Ennek ellenére csak nem akar megszületni. De legalább a közbiztonságra különösen veszélyes eszközökről szóló jogszabályt módosították, megszüntetve életszerűtlen rendelkezését.

Augusztusban vadászható

Fotópályázat idén is

Erdőn, mezőn

Balogh János: Őzhívás idején
Túl vagyunk az év nagyobbik felén. Június közepétől egyre gyakrabban figyeljük a területet keresőtávcsővel a kézben, és várjuk első jeleit az üzekedés elkezdődésének. Jól bevált sípunkat sok vadászkacatunk között alig találjuk meg, pedig a patinás eszközt még nagyapánk készítette, a legenda szerint úgy, hogy a bak véres szívébe tették, majd szakértő kezek tűzben edzették, mivel csak így lehet az öreg bakokat lépre csalni a hangjával…

őzhívás idején

Wallendums Péter: Csak győzzük tölténnyel… / A balkáni gerle

A nyár végi gerlevadászat alaposan próbára teszi – egyúttal fejleszti – a lőkészséget, emellett kiváló szórakozás, ráadásul az alföldi jogosultaknak plusz bevételi forrást is jelenthet. Európa többi részén komoly hagyománya van ennek a vadászatnak, Nagy-Britanniában például évente 1 milliónál is több, Franciaországban pedig közel 900 ezer az éves teríték. Hazánkban ez 150-200 ezer között alakul, így a fácán után az elejtett madarak számát tekintve ez a legjelentősebb szárnyasvad. Ennek ellenére a megítélése nem igazán egységes, sokan lenézik, pedig napjaink ínséges fácán- és nyúlidőszakában mindenki számára elérhető apróvad-vadászati alkalmat biztosíthatna. A bőgést előkészítő augusztusi területlezárások és a szeptemberi bikavadászatok idején az átlag magyar vadász ki sem mehet a területére, ám fölösleges a lőporfüst bódító illatát nélkülözni, csak a sörétest kell a vállunkra kanyarítani és leállni egy napraforgótábla szélére…

balkáni gerle

Balogh János: Vadkárelhárító vadászat
Az öreg bak hangosan riaszt, amikor bevált a konda a zajongó idei malacokkal. Jóllakva a tejes búzával, elégedetten magukkal és a világgal térnek vissza nappali rejtekhelyükre, a pataktól hűvös vízmosásba…

vadkárelhárító vadászat

Kuriózum

Halmágyi Takács István: Süketek párbaja / Dürgő siketfajdkakas
A dürgő siketfajd vadászata remek példa arra, hogy a vadászat nem csupán a vadon élő állatok elejtését jelenti, hanem annál valami sokkal többet. Mert ez a madár Európa nagyobb részén honos, keleti és északi vidékein meglehetősen szép számban él. Tehát elejtése önmagában nem nagy kunszt. Viszont a dürgő nagykakas klasszikus beugrással történő vadászata felejthetetlen vadászélmény.

siketfajd

Eszmecsere



Wallendums Péter: Vadásznak lenni…
Vadásznak lenni manapság nem könnyű dolog. Szerencsére nálunk még nem olyan súlyos a helyzet, mint egyes nyugat-európai országokban, ahol szélsőséges – magukat állatvédőnek valló – civil csoportok baseballütőkkel felfegyverkezve a tettlegességtől sem mentes atrocitásoknak teszik ki a gyanútlan vadászokat, és ilyen-olyan ideológiáktól vezérelve gonosz, hangulatkeltő kampányhadjáratot folytatnak a puskás emberek ellen. Különösebb illúzióim persze nincsenek, előbb-utóbb itthon is szembesülnünk kell majd az efféle „hőstettekkel”. A vadászat össztársadalmi elfogadottsága, a közvélemény ellenséges hozzáállása máris kézzelfogható.

Lőpor

A hónap puskája – Kovács László: Thompson/Center Icon Classic
Noha máris meglehetősen sok golyós vadászpuskával rendelkezem, de ha muszáj lenne vennem még egyet, „mindenes” célokra való középagytáras tolózárast, az kaliberét illetően vagy .308 Winchester vagy pedig .30-06 Springfield lenne – mindkettővel igen jók a korábbi tapasztalataim --, a puska márkáját-mintáját tekintve pedig Thompson/Center Icon Classic. Bár gyártó cégének nincs olyan hosszú történelme, mint, mondjuk, a Remington Arms-nak, és híre-neve korántsem olyan dicsőséges, mint, mondjuk, a Winchesteré vagy a Browningé, hogy az amerikai gyártóknál maradjunk. 1965-ben Warren Center fegyverkonstruktőr társult a K. W. Thompson Tool vállalattal, így és akkor született meg ez a cég.

vadászpuska

Zentai Béla: Hosszú vs. rövid, avagy melyik fegyvercső a pontosabb?
Ha ezt a kérdést feltesszük vadászoknak, sportlövőknek vagy a rendvédelmi szervek mesterlövészeinek, azt a választ fogjuk kapni, hogy a hosszabb csövű golyós fegyverek a pontosabbak. A hosszú cső jelent biztosítékot a pontosabb találatok eléréséhez. Továbbá a lőpor elégéséhez és a lövedék maximális felgyorsulásához is hosszabb csőre van szükség. Vannak viszont, akik más állásponton vannak, és kimondottan a rövid csöveket kedvelik. Hogyan lehetséges ez? Lehet-e a rövid csövekkel is pontosan célba találni?

fegyvercső pontosság

A hónap tölténye – Kovács László: .300-as mindenes
A Savage Arms Company 1920-ban rendszeresítette, kezdte el készíteni az önmagáról elnevezett .300 Savage (7,62×47) muníciót, amelyhez először a 99-es kengyelkulcsos, valamint a 20-as forgó-tolózáras ismétlőiket kamrázták. Eredeti elképzelésük az volt, hogy ez az új vadászlőszer 9,7 grammos lövedékkel szerelve, amennyire csak lehet, közelítse meg az akkor – és most is! -- rendkívül népszerű .30-06 Springfield (7,62×63) ballisztikai értékeit. Voltaképpen ez a nóvum nem volt más, mint a .30-06 alaposan megrövidített hüvelye, igen-igen kurta hüvelynyakkal, azonos átmérőjű lövedékkel szerelve.

.300-as mindenes

Kovács László: A holnap vadászlőszere ma: Jaguar

Közeli barátaim jól tudják, hogy nem kifejezetten rajongok a különféle kialakítású, gyártmányú homogén lövedékekkel szerelt golyós vadászlőszerekért, pedig ma már ennek semmi néven nevezhető szakmai alapja nincs, nem is lehet. Inkább csökönyös maradiságnak tekinthető ragaszkodásom az ólombelsejűekhez. Holott azokat előbb-utóbb biztosan be fogják tiltani az EU országokban, a környezetvédelmi és a zöld valamennyi színárnyalatában pompázó szervezetek mind hathatósabb nyomására. S attól fogva kizárólag egynemű anyagból készült, ólommentes lövedéktípusokkal szabad majd vadásznunk.

jaguar