Tartalomjegyzék

magasles címlapVárhatóan december 29.-én megjelenik a Magasles 88., 2011. januári lapszáma. Olvasóink a magazin tartalmából kaphatnak egy kis ízelítőt.
Magasles 88., 2011. január


Újévi köszöntő / A hobbimnak élek

Vadászmozaik / A legnagyobb

Példás segítségnyújtás

Csak ötszáz van belőle

Mese a bürokrácia élvezetéről

Újra dörög a Paebody

Csőszájfék a javából!

Hagyományhű sörétes

Januárban vadászható

Erdőn, mezőn / Wallendums Péter: Válságban a fácángazdálkodás
A fácán őshazája Ázsia, ahonnan a 8. században telepítették be kontinensünkre. Intenzív terjeszkedése főleg az emberi befolyásnak köszönhető, s mára elmondhatjuk, hogy mind az öt világrész lakója. Első magyar vonatkozású ismereteink 1488-ig nyúlnak vissza, amikor is a korabeli krónikák szerint Hunyadi Mátyás felesége, Beatrix királyné fácánokat ajándékozott a ferrarai hercegnek. Itthon az éves terítéke a 70-es évekre tehető „virágkorban” közel egymilliót tett ki, az ezredfordulóra azonban ez a szám alig több mint a harmadára csökkent. Ezzel egyidejűleg a kibocsátott madarak mennyisége is megcsappant: 1,7 millióról 460 ezerre esett vissza. Hazánkban szinte mindenütt előfordul, sőt, napjainkban a korábban kifejezetten nagyvadas jellegűnek tekintett megyékben is eredményesen vadásszák. Különös: apróvadas területeken, ahol – elvileg – gazdálkodnak vele, jelentősen apadt a létszáma, ahol meg „csak úgy van”, ott az állomány szépen gyarapodik…

válságban a fácángazdálkodás

Halmágyi Takács István: Novemberi bokrászás

A vadászati beszámolók általában érdekes nagyvadak elejtéséről szólnak. Pedig az apróvadazás ugyanolyan jó sport lehet.

apróvadazás

Kovács Zsolt: Farkas jár az erdeinkben
Farkasok a Bükkben – adták hírül nemrég a lapok, jelenlétükről több tévéműsor is tudósított. A farkasok feltűnése itt azért is érdekes, mert az utóbbi időben leginkább csak Aggtelek és a Zemplén térségéből jelentettek észleléseket, onnan is egyre kevesebbet. Afféle váltóvad lett azon a vidéken, hol a határ egyik, hol a másik oldalán tűnik fel. Ám a bükki farkasok, úgy tűnik, állandóan itt vannak. Emiatt ismét szárnyra kaptak a vadpusztító, embert megtámadó farkasról szóló mesék.

farkas az erdeinkben

Kuriózum / Kovács László: Mókusvadászok között
Rangos fővárosi nimród érkezik rókahajtásra a svédországi Småland megyébe. Ahogy a kijelölt állásához tart, az erdei úton egy mókus fut át. Az illető kapásból meglövi. Odasiet, felveszi, s csodálkozva vizsgálja zsákmányát: Milyen különös, hogy ezen a tájon ilyen picikék a rókák…

mókus

Halmágyi Takács István: Szibériai őzbak
„Milyen az orosz kerti törpe? Óóóriási!” – tartja a régi mondás. Ám az oroszok megalomániája szerencsére a szibériai őzbakok trófeájában is megmutatkozik. Ezek a csodatrófeák elérhetik akár az 1500 grammot is.

szibériai őzbak

Postabontás / Az én véleményem a vadgazdálkodásról
Hozzászólás Hejel Péter a Magasles novemberi számában megjelent Véleményem a vadgazdálkodásról című cikkéhez. A véleményt szerkesztve közöljük.

Lőpor / A hónap puskája – Kovács László: Mindent markoló vegyes csövű: Merkel 96K
A drilling eredetileg német szó, ez ideig nincs rá jobb magyar kifejezés. Minden fontosabb célra megfelelő háromcsövű fegyvereket értünk alatta. Noha ezek kalibere és elrendezése változó, mégis a leggyakoribb közöttük az, amelyiknél két sörétes alatt, középen található a golyós cső. Ilyen felépítésű cikkünk tárgya, a Merkel 96K is.

a hónap puskája