Tartalomjegyzék

magasles címlapVárhatóan december 29.-én megjelenik a Magasles 88., 2011. januári lapszáma. Olvasóink a magazin tartalmából kaphatnak egy kis ízelítőt.
Magasles 88., 2011. január


Újévi köszöntő / A hobbimnak élek

Vadászmozaik / A legnagyobb

Példás segítségnyújtás

Csak ötszáz van belőle

Mese a bürokrácia élvezetéről

Újra dörög a Paebody

Csőszájfék a javából!

Hagyományhű sörétes

Januárban vadászható

Erdőn, mezőn / Wallendums Péter: Válságban a fácángazdálkodás
A fácán őshazája Ázsia, ahonnan a 8. században telepítették be kontinensünkre. Intenzív terjeszkedése főleg az emberi befolyásnak köszönhető, s mára elmondhatjuk, hogy mind az öt világrész lakója. Első magyar vonatkozású ismereteink 1488-ig nyúlnak vissza, amikor is a korabeli krónikák szerint Hunyadi Mátyás felesége, Beatrix királyné fácánokat ajándékozott a ferrarai hercegnek. Itthon az éves terítéke a 70-es évekre tehető „virágkorban” közel egymilliót tett ki, az ezredfordulóra azonban ez a szám alig több mint a harmadára csökkent. Ezzel egyidejűleg a kibocsátott madarak mennyisége is megcsappant: 1,7 millióról 460 ezerre esett vissza. Hazánkban szinte mindenütt előfordul, sőt, napjainkban a korábban kifejezetten nagyvadas jellegűnek tekintett megyékben is eredményesen vadásszák. Különös: apróvadas területeken, ahol – elvileg – gazdálkodnak vele, jelentősen apadt a létszáma, ahol meg „csak úgy van”, ott az állomány szépen gyarapodik…

válságban a fácángazdálkodás

Halmágyi Takács István: Novemberi bokrászás

A vadászati beszámolók általában érdekes nagyvadak elejtéséről szólnak. Pedig az apróvadazás ugyanolyan jó sport lehet.

apróvadazás

Kovács Zsolt: Farkas jár az erdeinkben
Farkasok a Bükkben – adták hírül nemrég a lapok, jelenlétükről több tévéműsor is tudósított. A farkasok feltűnése itt azért is érdekes, mert az utóbbi időben leginkább csak Aggtelek és a Zemplén térségéből jelentettek észleléseket, onnan is egyre kevesebbet. Afféle váltóvad lett azon a vidéken, hol a határ egyik, hol a másik oldalán tűnik fel. Ám a bükki farkasok, úgy tűnik, állandóan itt vannak. Emiatt ismét szárnyra kaptak a vadpusztító, embert megtámadó farkasról szóló mesék.

farkas az erdeinkben

Kuriózum / Kovács László: Mókusvadászok között
Rangos fővárosi nimród érkezik rókahajtásra a svédországi Småland megyébe. Ahogy a kijelölt állásához tart, az erdei úton egy mókus fut át. Az illető kapásból meglövi. Odasiet, felveszi, s csodálkozva vizsgálja zsákmányát: Milyen különös, hogy ezen a tájon ilyen picikék a rókák…

mókus

Halmágyi Takács István: Szibériai őzbak
„Milyen az orosz kerti törpe? Óóóriási!” – tartja a régi mondás. Ám az oroszok megalomániája szerencsére a szibériai őzbakok trófeájában is megmutatkozik. Ezek a csodatrófeák elérhetik akár az 1500 grammot is.

szibériai őzbak

Postabontás / Az én véleményem a vadgazdálkodásról
Hozzászólás Hejel Péter a Magasles novemberi számában megjelent Véleményem a vadgazdálkodásról című cikkéhez. A véleményt szerkesztve közöljük.

Lőpor / A hónap puskája – Kovács László: Mindent markoló vegyes csövű: Merkel 96K
A drilling eredetileg német szó, ez ideig nincs rá jobb magyar kifejezés. Minden fontosabb célra megfelelő háromcsövű fegyvereket értünk alatta. Noha ezek kalibere és elrendezése változó, mégis a leggyakoribb közöttük az, amelyiknél két sörétes alatt, középen található a golyós cső. Ilyen felépítésű cikkünk tárgya, a Merkel 96K is.

a hónap puskája



Kovács László: Ahogy én látom
Minden vadásznak megvannak a kedvelt kaliberei. Cikkünk szerzője sincs ezzel másképp, így hónapról hónapra bemutatjuk kisebb-nagyobb kedvenceit.

A hónap tölténye – Kovács László: Kacifántos lőszer
1861-ben III. Sándor cár (1845–1894) uralkodása alatt került sor az orosz hadseregnél az ún. Moszin-Nagant forgó-tolózáras, kiálló középagytáras hadipuska létrehozására és rendszeresítésére, a hozzávaló 7,62×54R lőszerrel egyetemben.

a hónap tölténye

Tóth Mihály: Egy könyv a lőszerekről
A piaci globalizációnak köszönhetően az utóbbi néhány esztendőben egyre több olyan puska tűnik fel a magyar vadászboltokban, melyeknek kalibere idehaza kevésbé számít ismertnek, vagy éppenséggel a többség számára teljesen ismeretlen. Felnövekvőben van egy újabb vadászgeneráció is, amely már lehetőségeinél fogva is sokkal érdeklődőbb, sokkal nyitottabb az eddig idehaza ismeretlennek számító kaliberek iránt. Többek között nekik nyújthat információkat és kellemes időtöltést a címben szereplő nagyszerű kiadvány – igaz, csak angol nyelven.

könyv a lőszerekről

Négy keréken / Kasza László: Kia Sportage
Elsők között lépett a viszonylag kisméretű hobbiterepjárók piacára a Kia, hiszen az ős Sportage több mint 15 éve látta meg a napvilágot. Igaz, akkor még teljesen másról szólt mind a kategória (már ha egyáltalán beszélhetünk ilyesmiről ’96 táján), mind a Kia műszaki színvonala, ami akkoriban leginkább Mazda-licencek gyártásában merült ki. Nagyot fordult a világ, lassan, de biztosan űzőből űzött lesz, a dél-koreai márka, karöltve konszerntársával, a Hyundaijal rendületlenül folytatja menetelését előre a világ autógyártásának ranglétráján, illetve eladási statisztikájában. Jelenleg ez a két márka alkotja a világ ötödik legnagyobb autógyártó konszernjét.

kia sportage