medvelesKomoly gondot okoz Romániában a medvék és az emberek együttélése. Egy tusnádfürdői konferencián az Európai Bizottság illetékese elmondta: az érintett lakossággal együtt kell kidolgozni a medvepopuláció megőrzését szolgáló akciótervet.

A székelyföldi Tusnádfürdőn konferenciát szerveztek csütörtökön a természetes élőhelyek és fajok védelme témakörben, melyen kiemelten foglalkoztak a medvék és az emberek egyre több problémát okozó romániai együttélésével. Sárkány Árpád, a Nemzetközi Vadászati és Vadvédelmi Tanács (CIC) alelnöke elmondta:

„Romániában a legóvatosabb becslések szerint is mintegy kétezer egyeddel növekedett 2016 óta a medveállomány, amikor a Ciolos-kormány a populációszabályozás céljából végzett vadászatot is megtiltotta.”

Humberto Delgado Rosa, az Európai Bizottság Környezetvédelmi Főigazgatóságának a természeti tőkéért felelős igazgatója kiemelte, hogy a medvék által is lakott területeken élő emberekkel együtt kell kidolgozni Romániában a medvepopuláció megőrzését szolgáló akciótervet.

A szervező Hargita megyei önkormányzat közölte: a szakmai tanácskozás azoknak a javaslatoknak a megvitatását szolgálta, amelyek az Európai Bizottság természeti és biológiai sokféleség védelmében tavaly elfogadott cselekvési tervével kapcsolatban fogalmazódtak meg.

Borboly Csaba, a Hargita megyei önkormányzat elnöke a tanácskozáson azt hangsúlyozta, hogy a tagállamoknak át kell ültetniük a gyakorlatba az élőhelyvédelmi irányelvekben megfogalmazott kötelezettségeket. Hozzátette, a tagállamok kötelesek megteremteni a gyors és hatékony beavatkozáshoz szükséges intézményi és szabályozási feltételeket. A székelyföldi önkormányzati vezető korábban a Régiók Bizottságának készített jelentést arról, hogy miként lehet elősegíteni a konfliktust okozó fajokkal való együttélést az uniós természetvédelmi irányelvek keretén belül.

A tanácskozáson Albert Tibor, Tusnádfürdő polgármestere beszélt arról, hogy a település lakói félelemben élnek a medvék miatt, és nem téríthető meg az a kár, amely a gyerekek lelkivilágában keletkezik azáltal, hogy a nagyvadak a házakba is bejárnak.

A román Környezetvédelmi Minisztérium két nappal a konferencia előtt bocsátotta tíznapos közvitára a romániai barnamedve-populáció megőrzésére kidolgozott akciótervét. Az akcióterv tényként kezeli a romániai medvepopuláció túlszaporodását, és az elmúlt két év gyakorlatától eltérően a populációszabályozás érdekében végzett vadászattal is számol.

Romániában a vadkárok szabályozásáról szóló törvény nem tér ki az ember ellen elkövetett, különböző súlyosságú támadások esetén az esetleges károk rendezésére, mert a hangsúlyt a mezőgazdasági károkra fektették.

Forrás: MTI