olajok es zsirokA hideg, párás őszi-téli vadászatok számával hatványozottan nő a jelentősége a sörétes és golyós puskák karbantartásának.

agancstorothadasA vadgazdálkodás és a vadbiológiai tudományos kutatások képviselői ültek össze Baranyában, hogy az aktuális kihívásokról és a legfrissebb kutatási eredményekről tárgyaljanak

loves 180 1A nagyvad sebzések jelentős része az alacsonyan becsapódó lövedékektől származik. Ez a helyes lőtávolság megállapításának hibájából ered

soretes fegyverA golyós puskák karbantartását,többed magammal szerintem igen jól elkezdtük kivesézni. Remélem, lassan elérkezik az a korszak, amikor már mindenki komolyan veszi ezt az igen fontos feladatot. De felvetődik a kérdés, hogy mi a helyzet a sörétes fegyverekkel?

aprovadas teritekEzúttal nem a sorrendről, a vad elhelyezési módjáról szeretnék írni, hanem arról, hogy a felkészültségünkkel és viselkedésünkkel hogyan tehetjük szebbé a vadászatot és a terítéket.

liba1A legutóbbi írásomat egy általam fontosnak tartott jelmondattal zártam, amit adoptálok a mostani elmélkedésembe is. Sokunk életében kiemelkedő fontossággal bír a liba vadászata, de köztük is akad megszállott, már-már mindent ennek alárendelő vadásztárs.

toltenyekMiért pont hét? Azért, mert a számmisztikusok szerint a hetes szerencsés, sőt „boldog” számnak minősül. De gyakori a vallásban, a népmesékben is. Gondoljunk csak a hét szentségre, a hét főbűnre, a hét vezérre, a hét törpére, a világ hét csodájára, a hét mesterlövészre.

kaliber1Sok vadásznak a várva várt pillanat: április 15., hiszen ekkor kezdődik az őzbakvadászat. Előttem már számtalan író, vadász, újságíró milliószor leírta ennek a szenvedélynek történetét, élményét és a velejáró nehézségeit.