melyik kalibert válasszamRégi vadászidőkre, őseink, nagyapáink, apáink vadászatára visszatekintve a vadászlőfegyverek kaliberét tekintve nem volt sok választásuk, de választék sem nagyon volt a golyós vadászlőfegyverek vásárlása terén. Mivel a Mo.-i vadfajok azóta nem változtak, ezért maradok a régi idők eredményes vadászatának kellékeinél és kalibereinél. Azzal a változtatással, hogy a technika fejlődése rendesen éreztette magát a lőszerek változatosságában. Maga a fegyver-lőszer működési elve lényegesen nem változott, kivéve egy-két kirívó esetet. Itt említeném a megszokott Mauser zárolást, amely bizonyított és nincs is, és nem is volt gond vele. Ezzel ellentétben kifejlesztették az, un. egyenes zármozgatású, és reteszelő körmökkel ellátott fegyvereket pld. Blaser.

golyós lőszerek Na ez a szerkezet nem igazán sikerült, mivel már több baleset is származott a zárszerkezet reteszelő körmeinek leszakadásából, pedig volt közöttük „kis” .243Win. kal. fegyver is. Mindenkinek a képzeletére bízom, hogy lövés közben az a szerencsétlen törött zárszerkezet hol találkozik a vadásszal. Rémisztő! Visszatérve a kaliberekhez és apáink vadászatához az idősebb és középkorú vadásztársaim talán még emlékeznek arra, hogy abban az időben 60-70-es évekről beszélek, nem volt egyszerű vásárolni golyós vadászlőfegyvert. Ha mégis az csak a kiváltságosok vagy a protekciósok lehetősége volt, de ők is várakozó listára kerültek. Az egyszerű vadász rugalmasan megoldotta a golyós lőfegyver kérdést. Adott volt az „olcsó” egycsövű ( IZS ) sörétes fegyver, amelyet szereltek céltávcsővel és brennekével sikeresen használták is. Sőt sörétes lőfegyverrel, ( saját töltésű lőszerekkel ) igen is eredményesen vadásztak. Most lehet jönni azzal, hogy akkor még kisebb volt a lőtáv mert nem zavarták annyit a vadat. Részben igaz, de csak részben, ugyanis akkor a vadász még vette a fáradságot arra, hogy becserkéssze a vadat és vadászias távolságról ejtse el. Ma már ez nem mondható el minden vadászról, tisztelet a kivételnek !

Tehát apáink vadászéveit tekintve akkor a következő fegyverek és kaliberek voltak elérhetőek a magas beosztással nem rendelkező vadászok számára. Hadi fegyverek különböző típusai, és a ZKK- 600, valamint a Mauser fegyvercsalád hadi vagy civilizált átalakított formációja. Tehát a kaliberek is eszerint kerültek kiválasztásra. Ma már csak lőkészség szintentartására, lőtéren használható .22 kal., amelynek szerintem nem volt megalapozott a vadászcélú betiltása. A 6,5 X kaliberű lőszerek, 7 X 57, 7 X 64-es, 7 X 65R-es, 7,62 X 54R-es ,

30-06-os, 8 X 57-es, ennél nagyobb kalibert nem igazán használtak. Nézzük meg ezeket a kalibereket és szálljunk magunkba és tisztelegjünk apáink előtt. És szerény véleményem, hogy mivel a vadászat többé-kevésbé családi örökség, édesapáinknak ne próbáljuk megmagyarázni, hogy a „PC” szekrénybe mit keres egy magyar vadásznál egy 375 H-H, vagy 300 Win. Magnum kaliberű fegyver ! Szégyen és gyalázat, hogy a mai vadász ilyen és hasonló kaliberű fegyverrel kimegy a területre és kijelenti, hogy ha mellé lő, akkor is annyi a vadnak !

Kijelentésem alapja a naponta elvégzett fegyverek felszerelése és belövése, a tulajdonos jelenlétében, és az un. újgazdag réteg, amelyből én is élek ezeket a nagy kaliberű fegyvereket részesítik előnyben, természetesen friss vadászbizonyítvány és mindennemű tapasztalat nélkül. A csúcs az, hogy az én elvégzett belövésem után még arra sem veszik a fáradságot, hogy kipróbálják a frissen belőtt fegyvert, megnézzék az elsütést, stb. Így megy ki vadászni ! Nincs lőtudás, nincs lőkészség,. Légfegyver használata után jöhet a .375 H-H Magnum kaliberű fegyver, na természetesen ekkor jön a meglepi. Másnap a „ vadászat „ után látom ezen „vadászokat”, hogy ragasztóval és frissen öltött hímzéssel a szemük fölött, próbálják kerülni a találkozást velem és minden jóérzésű vadásszal. Üzenem ezen puskás embereknek, hogy köszönöm, hogy eltartanak engem és a családomat, de a fekete napszemüveg felhelyezése találkozásunkkor igen is nevetésbe fog torkollani. Uraim, vadásztársaim, puskások, kérem, maradjunk a jól bevált kalibereknél és azok ma már tömeges választékánál! Az arany köpés az, hogy a jól elhelyezett találatnál nincs jobb ! A Mo.-i vadfajoknak nincs konditermük, nincs lehetőségük egy kis gyúrásra, nem szereztek be golyóálló mellényt, tehát felesleges „ágyúval” a vadakat riogatni. A felsorolt kalibereket tehát a mai vadász részére is nyugodt szívvel ajánlom, és javaslom, hogy a lőszer megválasztásakor ne a fegyverboltos és ne a nagy tudású puskás, vadásztárs tanácsát fogadjuk el, hanem a saját tapasztalatunk alapján és hosszú idő eltelte után változtassunk, ha szükséges a lőszeren. Ne a kaliberen, hanem a lövedék súlyával, expandáló képességén, stb. változtathatunk az eredményes kül és célballisztikán.

Ezalatt azt értem, hogy egy nem megfelelő találatkor, ne a lőszert és a fegyver kaliberét okoljuk feleslegesen, mert semmi értelme. Jegyezzük meg, hogy két egyforma vad esetében és két közel azonos találat esetén másképpen fog a vad jelezni, viselkedni. Nincs egyforma eset és ezért nem törvényszerű a lőszert okolni. Maga a kaliber kiválasztásakor számít az energia, ami nem jó, ha kicsi, de nem jó, ha nagy. Vadászok a mai napig vitatkoznak azon, hogy mi a megfelelő találat a vadon, vagyis mi a lövedéknek a feladata. Első feladata egyesek szerint, hogy a lövedék nem lágylövés esetén lehetőleg azonnal expandálódjon, gombásodjon, és lehetőleg ne legyen kimeneti nyílás, tehát a lövedék fejtse ki hatását a vadban. Ez szerintem is helyes, ugyanis a lövedék teljes energiáját leadja a vadban és nincs túllövés, nem veszélyeztetünk sem más személyt, vadat, lakóterületet az esetleges geller lövéssel. Második vadász elmélet, hogy legyen energia leadás, expandálódjon a lövedék, de legyen kimenet is, legyen utánkeresési lehetőség, vérnyom. A lényeg szerintem az, hogy a vadat ne túl messze és ne túl közel vegyük célba, ugyanis nem véletlenül fejlesztik a lövedékeket folyamatosan. De ezek a fejlesztések csak a vadászias lőtávolságokban érvényesülnek részben. Vagyis 20-40m-re lévő nagyvadat ne vegyük célba pld. 30-06-os RWS TIG – TUG lőszerrel, főleg ha a céltávcsőben a látómező és a nagyítás miatt csak a nagy sötét, barna testet látunk. Bele a tömegbe lövés lehet, hogy lágylövés lesz, valamint túl nagy a lövedék sebessége ezen a távon és túl nagy az energiája a lövedéknek ahhoz, hogy expandálni tudjon. Ilyenkor, ha van rá lehetőség, engedjük ki a vadat etikus lőtávba, vagy engedjük el, ne adjunk le lövést kényszerképzet alapján. Legyünk tisztába a használt lőszerünk, lövedékének ballisztikai tulajdonságával, tudjuk, hogy lövedékünk felépítése milyen. Én végezetül a következő kalibereket ajánlanám nyugodt szívvel: alföldi vadásztársasági tagság esetén. .243 Win.

7mm Rem.Magnum, 300 Win.Magnum. Minden más területre Mo.-on 7 X 57, 7X64, 7,62X54R (53R), 308 Win., 30-06, 8X57, 9,3X62. Ezeket a kalibereket első golyós lőfegyvernek javaslom, természetesen nem kötelező a további kaliber bővítés, ha eredményes a vadászat, feleslegesen ne gyűjtögessük a szekrénybe a fegyvert hozzá a lőszert, céltávcsövet. Minél több felesleges kaliberű fegyvert tárolunk, annál többet kérnek „enni „. Karbantartás, tartási engedélybe bejegyeztetés, műszaki vizsga, időszakos belövési ellenőrzés, stb. Végezetül nem a saját munkámat növelve, de szerencsés tendencia már nálunk is nem csak a külföldi vadásznál, hogy egy régen várt és befizetett vadászatra nem megyünk el úgy vadászni, hogy nem ellenőriztük vagy ellenőriztettük a fegyverünket szakemberrel, nem volt próbalövés. Már több társaságnál találkoztam azzal, hogy nem sértésként, de vadászat előtt kérték a vendéget, hogy a hiv.vadásszal ellenőrizzék a fegyver belövését, vagy fegyvermester belövési lőlapjával igazolják, hogy a fegyver megfelelő a vadászatra. Helyes! Legalább egy hibázási lehetőség kiszűrve a hibázási okok közül.

Végezetül tudom, hogy a legjobb az, ami a vadásznak van és minden más rossz! Amíg nincs összehasonlítási alapja valakinek, addig ne okozzon kellemetlenséget kezdő vadásznak azzal, hogy blőd dolgokat, eszközöket javasol beszerzésre neki, horribilis összegekért!

A lőszerekkel, fegyverekkel kapcsolatban szívesen segítek a Vadászmester Magazin fegyver fórumában! Kattintson Ide!

Az optikai eszközökkel kapcsolatban szívesen segítek a Vadászmester Magazin optikai fórumában! Kattintson Ide!

Tisztelettel: Tóth Attila László (TAL) Fegyver-optika és infra műszerész, Szaktanácsadó