aprovadas teritekEzúttal nem a sorrendről, a vad elhelyezési módjáról szeretnék írni, hanem arról, hogy a felkészültségünkkel és viselkedésünkkel hogyan tehetjük szebbé a vadászatot és a terítéket.


A „hogyan” kérdése összetett. Én egy olyan „csapatban” apróvadazhatok, segíthetek, hajthatok, ahol még az öltözék etikájára is nagy hangsúlyt fektet a szervező Kiss B. Zoltán. Jól esik az inges-nyakkendős-térdnadrágos, azaz bricseszes angol úriasság. Igen, a híres neves „naményi” fácánozások, amelyek valamelyikén, ha már részt vett valaki, az tudja, hogy a fegyelem, a vadásziasság, a vad tisztelete, a vadász üdvözlete kiemelt helyen szerepel. Ugyanis a „jó teríték” első lépése itt kezdődik. Kiváló minőségű fácánok, vendégszeretet, a segítők, hajtók, kutyások szakértelme olyan, mint a terítékre helyezett örökzöld fenyőág: kiemeli a lényeget.

És mi a helyzet a vendégvadásszal? Megelőző gyakorlással a pontos lövésre való törekvés szükséges a szép terítékhez. Sajnos, sokszor tapasztalom, hogy jónéhányan a madarakon gyakorolják lőtudományukat, majd szégyenüket palástolva még be is vallják, hogy csak ilyenkor veszik elő a sörétest. A pontos, tiszta lövéssel nemcsak a sebzés, a szárnyazás esélye csökken, de a vendéglátók, a vadgazdálkodók felé a megbecsülésünket is kifejezhetjük, akik erőt nem kímélve nevelték, szeretgették a madarakat, hogy nekünk igazi vadászélményt adhassanak. Márpedig a szép terítékhez elengedhetetlen a szép madár. A fej, vagy test nélküli, robbantott vad nem lesz éke a ravatalnak. Ennek elkerülése érdekében engedni kell, hogy magasabbra húzzon a fácán.

aprovadas teritek2

Ejtsünk néhány szót a fegyelemről is. Döntsük el, hogy miért és kinek vadászunk, mert egyre nehezebben tolerálom a facebooknak vadászókat. Szelfizés, posztolás minden hajtás közben, előtt és után, hogy mindenki láthassa: vadászom. Sokan meg sem várják a teríték elkészítését, már fotózzák, gyűjtik a lájkokat, holott ez etikátlan. A biztonságos fegyverkezelésről és a vadászat rendjének betartásáról már szót sem ejtek, hiszen ezen alapvető szabályok kötelező tisztelete nélkül nemhogy szép teríték, de vadászat sincsen.

Forrás: Nimród