medve bocsokkalSzakértőink egyetértenek abban, hogy a "turisztikai" medveetetés elmondhatatlanul káros mind a nagyragadozók, mind az emberek számára.

Az etetett medve: halott medve.
Székelyföldön nem ritka, hogy a hegyi panziók, szállodák tulajdonosai vagy menedzserei kvázi háziállatként etetnek a maradékokkal odaszokott medvéket. Egyes turistákat ugyanis - főleg, ha még sose láttak medvét közelről és szabadon - teljesen elvarázsol ez a "szolgáltatás". Ablakból vagy erkélyről nézhetik, ahogy a hírekből rettegett fenevadként ismert ragadozó kvázi a tenyeréből eszik az embernek! És még van, aki ezt rossz szemmel nézi, hát mi a baj ezzel?! - kérdezhetik azok, akik nem tájékozódtak kellőképpen a medvékről. Továbbmegyünk: nemcsak hogy rossz önmagában, hanem akár büntetést is kaphat az, aki medvét etet, vagy más módokon a saját vagy mások testi épségét veszélyeztetve közelebb csalogatja a nagyragadozót. Gratiela Gavrilescu környezetvédelmi miniszter a napokban bejelentette, felkérte a Környezetvédelmi Őrséget, hogy büntessék meg a medvét etető magánszemélyeket, illetve azokat a szervezeteket, jogi entitásokat, amelyek illegálisan etetik a nagyragadozókat.

A fed bear is a dead bear - Az etetett medve halott medve. Számtalanszor idézett mondás, mégsem ivódott be a köztudatba annyira, amennyire kellett volna. Bizonyíték rá az a számos, közösségi oldalakon is terjedő videó, amelyeken emberek medvét vagy medvéket etetnek, és jó poénnak tartják, hogy egy-egy nagyragadozó olyan közel merészkedik hozzájuk vagy az autójukhoz, hogy akár szelfizni is lehet vele. A legnagyobb port kavart eset a Transzfogarasin medvét etető kislányé, akit egy felnőtt filmez, amint a kezéből eteti a vadállatot. Túl azon, hogy már csak az alapvető emberi józan ész is azt mondaná, hogy "ilyet ne csinálj, kicsi barátom, ha kedves az életed", ennek a fajta deviáns emberi viselkedésnek - mármint a medvék közelebb csalogatása, megkínálása emberi kajával, vagy akár élelem medvék által elérhető helyen való hagyása azzal a céllal, hogy az etetőhelyen meg lehessen figyelni az illető nagyragadozó faj példányait - hosszú távú káros hatásai vannak a medvékre, valamint a medvék és emberek együttélésére. A medvék hozzászoknak az emberi jelenléthez, összekapcsolják azt a könnyen megszerezhető élelemmel, és akkor ne csodálkozzunk, ha már hívogatás nélkül is megjelennek a településeken. Amerikai kutatások szerint az emberi kajával is táplálkozó medvék hibernációjának ideje jelentősen csökkent, és sejtjeik gyorsabban öregedtek, mint természetes életmódot folytató társaiké.

A medve-ember együttélést kutató biológusokat, ökológusokat kértünk meg, járják körül a témát. Hartel Tibor, a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem Magyar Biológiai és Ökológiai Intézetének tanára kiemelte, először is lényeges a tények ismerete, éspedig: 1. A medve egy potenciálisan veszélyes vadállat; 2. a medve egy opportunista, gyorsan tanuló és jól alkalmazkodó állat; 3. a medve nem egy domesztikált (házi-) állat. "Nem olyan, mint pl. az újfunlandi kutyus, amely nagy, puha, bundás, nyalja az ember kezét, és nemigen lehet kihozni a sodrából. A medve percekre rá, hogy nyugisan ette a kaját, amit odaadtál, hirtelen úgy vélheti, hogy egy kis mozdulatod számára veszélyes, és széttép." 4. "A medve meg kell tanulja, hogy az embertől félni kell. A medve meg tudja ezt tanulni, mert egy okos állat. Az, hogy ez a félelem kialakul-e benne, jórészt függ az embertől. Azzal, hogy az ember felelőtlenül eteti a medvét, az etetés minden olyan formáját értve ezalatt, ami nem egy vadgazdálkodók és/vagy természetvédők által kidolgozott menedzsmentterv keretén belül történik, saját magára szoktatja ezt az okos, opportunista, gyorsan tanuló és amúgy nagyon óvatos állatot. Ezt az 'emberre szoktatást' nevezik 'habituációnak'. A medvét nemcsak felelőtlen etetéssel lehet habituálni, hanem azáltal is, hogy a szemetet nem teszik biztonságos kukákba és/vagy, amint gyakran lenni szokott, kidobják valahova a település köré. A 'habituált' medvék tehát veszélyesek. 5. A fiatal medvék kitettek a habituációnak, mert ők 'diszpergálnak', azaz kóborolnak és keresik azt a helyet, ahol megtelepedhetnek és biztonságban érezhetik magukat, no meg táplálékot találnak. Ezek a 'süldők' tehát kitettek a habituáció veszélyének. És végül 6. a medve nem játék. Békén kell hagyni."

Imecs István, a tusnádfürdői ACCENT Geoökológiai Szervezet biológusa rámutatott, sajnálatos módon a medvékkel kapcsolatban sem a szakértők álláspontja a döntő. "Ahogy a focira és a politikára, a medvék ismeretére is mindenki gyorstalpalón szakosodik" - véli a tusnádfürdői biológus. Azzal, hogy a medve potenciálisan veszélyes állat, illetve hogy a medve nem játék, a legtöbben tisztában vannak, főleg Tusnádfürdőn. Mégis, "bármennyi népszerűsítést, oktatást, figyelemfelkeltést stb. gyakoroltunk az elmúlt évtizedben ebben a kérdésben a térségben, a döntések ritkán születtek szakmai vonalon, inkább politikai, befolyásos-ismeretség szempontok domináltak". "Ma már egy propaganda-eszközzé is vált a medve. Politikai tőke, marketing, a "beteg marhámat kikötöm az erdőbe, mert kártérítést kapok, ha a medve megöli" típusú szemlélettől elkezdve klikkhajhászaton át, mindenre jó ma a medve. Emiatt veszélyes, ha a döntéseket nem megfelelő emberek hozzák, vagy nem vállalják fel azokat. Bárhogy nevezzük a medvék etetését (turisztikai, tudatlanságból fakadó, szakmai célú, illetve az illegális etetés bármely más formája), az a medve viselkedésének változását okozza, és ezzel tesszük mi emberek a medvét veszélyessé" - hangsúlyozta Imecs István.

"Tusnádfürdő és környékének helyzete egyedi, szerintem aki itt él, azt már meghaladta a dolog, akik meg elméleti szakértői a kérdésnek, azok kívülről kéne segítséget nyújtsanak és felvállaljanak megoldásokat. Évek óta tudja mindenki, hogy a medvéket nem szabad etetni a város területén, holott minden este mindenhol etetik, olyan helyeken is, ahova a városvezetés kamerát szerelt fel (valaki nézi azokat?). És igen, a kutyakajával való etetés itt is zajlik. Gyümölcs, tejföl stb., ami olcsó, vagy lejárt, zacskóslag ürítik a kukák, panziók környékére, autókkal körbeállják, fotózzák, videózzák, dobálják őket, reflektorozzák, kb. május óta minden este, kb. októberig. Ha rájuk szól valaki, még elkergetnek. Ők turisták, belőlük él a város, őket nem szabad szidni, büntetni, mert a bizniszt ronthatják. Szóval ez patthelyzet, és ha már nagyon elfajul a dolog, nagyon pofátlanná válnak a medvék (miért ne válhatnának? minden lehetőséget felkínáltunk nekik), akkor jönnek a 'vigyék el, lőjjék ki' megoldások" - ecsetelte a tusnádfürdői helyzetet a biológus. Pozitívumként megemlítette, hogy ettől a hónaptól a tusnádfürdőiek a helyi hivataltól villanypásztort igényelhetnek. Ez nagy változás ahhoz képest, hogy régebb döntéshozók is vitatták, hogy a villanypásztor működhetne Hargita megyében. Sőt aki felszerelte, megkapta, hogy ő a hibás azért, amiért garázdálkodnak a medvék, hiszen arra készteti őket, hogy a szomszédba menjenek be, ahol nincs villanypásztor.

Imecs István rámutatott, tusnádfürdőiként már gyerekkorától megtanulta, hogy bizonyos íratlan szabályokat, törvényeket betartson. "Megvolt, hol szabad járkálni, lámpa legyen mindig a zsebemben, ételt este későn nem hordozunk magunknál, lehetőleg napvilág hazajövünk, az udvaron ételmaradékot nem tárolunk, kisállatok betonfalak és vasajtó mögé vannak zárva, mindig beszélgetve járkálunk sötétben és lehetőleg az utcavilágítást követjük stb. Ma már nincsenek szabályok, nincs büntetés, nincs súlya a dolgoknak, bármit lehet és bármit szabad következmények nélkül. Az ilyen térségekben már csak külső behatásra lehet megoldásokat keresni" - szögezte le. Jó ötletnek tartja a büntetések bevezetését, hogy a zsebükön érezzék az emberek, tilos a vadállatok etetése. Arges megyében egyébként még a miniszter bejelentése előtt a csendőrök büntettek meg egy turistacsoportot, amint az út szélén egy medvét etettek. A büntetés összege 200 lej volt. Amúgy 5-10 ezer lejes büntetés járna magánszemélyeknek és 30-60 ezer lejes büntetés jogi személyeknek, amennyiben - a vadásztársaságok és védett területek kezelői kivételével - vadállatokat etetnek védett területen - áll a 2007/57-es kormányrendeletben.

Forrás: Transindrx.ro