szocialis tuzifaFával szeretne fűteni, de nem tudja, hogy melyikkel jár a legjobban? Egyáltalán mennyire van szükség, milyen típusú a leghatékonyabb, és hol is kell tárolni a hasábokat? A Bors összegyűjtötte a fatüzeléssel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat.

Fával szeretne fűteni, de nem tudja, hogy melyikkel jár a legjobban? Egyáltalán mennyire van szükség, milyen típusú a leghatékonyabb, és hol is kell tárolni a hasábokat? A Bors összegyűjtötte a fatüzeléssel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat.

Gondolja át!
Azt, hogy pontosan mennyi tűzifára van szüksége, rengeteg dolog befolyásolhatja. Mielőtt elindul a legközelebbi fatelepre, gondolja végig a következőket: mekkora házban kell fűteni, és mennyire szeretne meleget? Cserépkályhája van, netán kandallója? Hányszor szokott szellőztetni télen? Egyáltalán biztos, hogy szereti a nagyon meleget? Ha ezekre a kérdésekre megadta a választ, akkor kezdhet tárcsázni a telefonján.

Ne érjen a falhoz
Mindenképpen a száraz, kemény fával lehet jól fűteni, erre a legalkalmasabb a bükk, az akác és a tölgy. Mindegyiknek magas a fűtőtartalma, kellemes meleget varázsol a téli hónapokban. Ha megérkezett a megrendelt famennyiség, akkor felmerül a nagy kérdés: hol tároljam?
– Csakis jól szellőző, fedett, száraz helyen, ez a legoptimálisabb a hasáboknak. Ha kint az udvaron tárolja, egy vékony fóliát dobjon a kupac tetejére, hogy megvédje az esőtől. A fal mellé úgy kell tenni, hogy ne érjen hozzá, mert minden oldalról szellőznie kell. Ne hagyja, hogy befülledjen, mert begombásodhat a fa. Többször is mozgassa, forgassa meg a darabokat a hónapok alatt – tanácsolja a Borsnak Zöld József, a Tüzelőcentrum ügyvezetője.

ELLENŐRIZZE LE A HIRDETŐT!
Minden fakitermelőnek szerepelnie kell a Nébih hatósági nyilvántartásában, ahol egy úgynevezett EUTR technikai azonosítószámot kap. Ha nem találja ezen a listán az illetőt, akkor valószínűleg feketén, vagyis illegálisan adja a fát. Úgy is megtudhatja, hogy mennyire megbízható a hirdető, hogy megnézi, szerepel-e a Nébih jogsértéslistáján.

Hónapokig szárad
Amikor megy fát venni, akkor jól nézze meg a hasábokat, ha érez nedvességet rajtuk, inkább hagyja ott, mert télre az már nem fog teljesen kiszáradni. Nyugodtan vihet magával nedvességmérőt. Amennyiben próbált előregondolkodni, és az udvarán gyűjtötte a tűzifát, ami nedves, és nincs más választása, akkor mielőtt a tűzre dobja, napokra tegye a kályha mellé például, hogy szárazabb legyen.
– A leghatékonyabb a teljesen kiszárított fa. Ez körülbelül hathónapnyi száradást jelent – mondja a szakember.
Mennyi az annyi?
Sokan még mindig kilóra vagy mázsára mérik a fát. A szakértők szerint ez azért nem tanácsos, mert a fa nedvességtartalma változhat, így könnyedén fizethetünk többet ugyanazért a mennyiségért, ha megázott egy kicsit. Jobban jár, ha térfogatban számítják ki, mert a helyszínen lemérhető, és a víztartalom sem befolyásolja a súlyát.
– A mázsában mért súly a frissen kivágott fára érvényes. Ezzel mindenkinek számolnia kell vásárlás előtt, hogy ilyenkor még nedvesek a fák, és sokkal nehezebbek – árulta el József.
Mint mondja, egy köbméter akác 8-9 mázsa, egy köbméter bükk pedig 10-11 mázsa fát jelent. Ez természetesen csak egy átlagmérték, változhat – magyarázza.

Lopás, ha az erdőből viszi
Felmerülhet a kérdés, hogy büntetendő-e, ha kimegy az erdőbe, és magának levág, vagy összeszed egy kis tűzre valót. – Mivel az erdő vagy magán-, vagy természetvédelmi terület, tehát tartozik valakihez, ezért mindennemű hasonló eltulajdonítás lopásnak minősül – mondta el a Borsnak dr. Lőrik József Balázs ügyvéd.
Mint mondja, ha az utcára helyezték ki a farakást, vagy esetleg lomtalanításkor szeretne valaki megválni a felesleges hasáboktól, akkor se forduljon meg a fejében, hogy telepakolja az autóját.
– Ha a lopással okozott kár nem éri el az 50 ezer forintot, akkor szabálysértésnek minősül. Ezt akár 72 órás elzárással is büntethetik. Ha az okozott kár viszont 50 ezer forint feletti, akkor már bűncselekmény – mondta el az ügyvéd.

Forrás: Bors