zala trofeaVegyes az idei gímszarvas-szezonról alkotott kép, az általunk megkérdezett vadászatra jogosultak szerint a mérleg sokkal rosszabb is lehetne, de messze van a jótól is.

Ugyanis a koronavírus ebben az ágazatban is felülírta a forgatókönyvet, legalábbis a vadásztársaságoknak át kellett értékelniük a terveiket – kinek jobban, kinek kevésbé.

Páll Tamás, a Zalaerdő Zrt. vadászati felügyelője érdeklődésünkre elmondta: ahhoz képest, hogy jobbára csak szeptember első két hetében tudtak vadásztatni, nem zárták rosszul a gímszarvasvadászati szezont.

– A Zalaerdőnél a gímszarvasvadászat olyan, mintha ünnepnapok sorozatát élnénk meg – osztotta meg velünk érzéseit Páll Tamás. – Az egy hónapon át, szeptember elejétől szeptember végéig tartó időszak gazdasági szempontból meghatározó az állami erdőgazdaság vadgazdálkodásában. Több vendégünk van, aki általában már az előző év őszén időpontot foglal. Most is nagyon jól álltunk – aztán jött a vírushelyzet, ami gyakorlatilag telibe kapta a szezont. Két nappal az idény kezdete előtt jött a bejelentés, hogy az országba nem jöhetnek be külföldi vendégvadászok. Ezt követően már oly kevés idő állt rendelkezésre, amennyi alatt nem lehetett magyar vendégvadászokkal feltölteni az üres helyeket. Ez tragikus perspektívát vetített előre, de aztán az Országos Magyar Vadászkamara jelentkezett egy mentőötlettel, miszerint a külföldről érkező vadászok a korlátozás alól kivételnek számító üzleti tevékenység miatt érkeznek Magyarországra, amit hagyományosan vadászattal kapcsolnak össze, s erről petícióban is tájékoztatták a döntéshozókat. Mindeközben eltelt két hét, de végül nem kapott zöld utat a külföldiek bérvadásztatása. Ennek köszönhető, hogy szeptemberben a szokásos 150-160 szarvasbika-lelövéshez viszonyítva végül 102 darabot sikerült teljesítenünk, ami az eredetileg tervezett mennyiség és árbevétel mintegy kétharmada. Figyelembe véve a nehézségeket, azt gondolom, ez jó eredménynek mondható. Nem reméltük, hogy szeptember végéig sikerül ezt elérni…

Páll Tamás jelezte: a vendégvadászok többsége külföldi, főleg osztrák volt, de érkeztek néhányan Németországból is. Elárulta, volt olyan visszatérő vendégük, aki, mikor értesült róla, hogy szeptember elsejétől nem lehet beutazni Magyarországra, már augusztus 31-én megérkezett.

A vadászati felügyelő hozzátette, ebben az időszakban fontos teendőjük még a sertéspestis megfékezése érdekében a vaddisznóállomány gyérítése. Elmondta, Zalában még nincs jelen a vírus, s hogy ne is legyen, csökkenteni kell az egységnyi területen élő vaddisznók számát, hogy minél kevésbé érintkezhessenek egymással, terjesztve a kórokozót.

Zágon András, a csapi székhelyű Csirkevölgy Vadásztársaság elnöke érdeklődésünkre azt mondta: az előzetesen tervezett trófeadarabszám és árbevétel 60 százalékát tudták hozni, ami nem rossz.

– Volt pár nap szeptember 5. és 10. között, amikor vadászati meghívóval beengedték az országba a külföldieket és akkor járt nálunk egy svájci csoport – árulta el. – Belföldi vendégvadászunk csupán egy volt, akinek sikerült egy szép trófeát lőni. Sajnos ezt követően a várt osztrák, német és francia vendégvadászaink már nem jöttek, nem jöhettek. Kimondva jó ez a 60 százalékos bevétel, de a vadkár nem lett kevesebb és a gazdáknak nem mondhatjuk azt, hogy csak a 60 százalékát fizetjük ki a káruknak… Decemberre terveztünk egy vaddisznóhajtást, amire minden évben jönnek osztrákok, de most közös megegyezéssel kénytelenek voltunk visszamondani, így az a bevételünk sem realizálódik. Szerencsére képeztünk tartalékot a vadásztársaságunk megalakulása óta eltelt 3 évben, így likviditási gondjaink nincsenek, az viszont tagadhatatlan, hogy össze kell húznunk a nadrágszíjat.

Németh Lajos, a gelsei Héthatár Vadásztársaság elnöke megkeresésünkre azt mondta: 30 körüli külföldi vadászígéretük volt a nyáron, ebből heten jöttek meg, a kieső létszámot próbálták belföldi vendégekkel pótolni.

– Sajnos, ez nem sikerült jól, sem létszámban, sem árbevételben, hiszen jelentős árengedményeket kellett adnunk – jelezte Németh Lajos. – Így a tervezett árbevételnek körülbelül 70 százaléka realizálódott. Nyilván, lehetett volna rosszabb, de jobb is. A vadkár nagy részét már kifizettük, a következő időszakban nagyon visszafogottan kell működnünk.

Forrás: Zaol