vaddisznoKöbölkúton új alapokra helyezték a vadásztársaság működését. Bevezettek egy újszerű dolgot – a vendégtag státust, tevékenységük az egymás iránti szolidaritáson alapul, próbálnak tenni azért, hogy megítélésük jó irányba változzon.

Fogyóban a tagok száma, a kezdetekkor huszonketten voltunk, ma már csak tizenhatan, a társaságuk kétezer hektáron gazdálkodik. Az ifjúságot kellene aktivizálnunk, amihez elengedhetetlen a gondolkodás megváltoztatása. Tudjuk például, hogy sok fiatal vonzódik az íjászathoz, de nincs megengedve az íjjal való vadászat, mert az hangtalan – fejtette ki nézetét Halász Róbert vadászgazda.

Kitért arra is, hogy az afrikaisertéspestis-járvány tompítását, az elszaporodott vadfajok ritkítását, valamint a mezőgazdászok és a vadállomány közti konfliktusok megszüntetését csakis a vadászok tudják elvégezni.

– Kidolgoztam egy konkrét házirendet, pontrendszer van, ki kaphat kilövést trófeás vadra. Aki koránál fogva vagy betegségéből kifolyólag kevésbé tevékeny, annak a szolidaritás alapján garantálunk bizonyos vadhúsmennyiséget. Továbbá bevezettük a vendégtag státust. Ezek a vadászok nem a mi társulásunk tagjai, de egy befizetett nagyobb összeg ellenében önállóan kimehetnek a területre, használhatják vadlétesítményeinket, emellett persze vannak kötelezettségeik is. Így általuk plusz bevételhez jutunk, ők pedig tudják gyakorolni a vadászatot – magyarázta Halász. Mint mondta, a vadászok bekapcsolódnak a területek rendben tartásába, lesek építésébe, télen az etetésbe és a sókihordásba, részt vesznek több községi brigádon, falunapok alkalmával vadhúst ajándékoznak a községnek.

Arra is hangsúlyt fektetnek, hogy a vad számára bizonyos időszakokban biztosítva legyen a nyugalom. Mutatkozik is már az őzállomány növekedése, de nagy számban élnek a területen vaddisznók és szarvasok is. Az elmúlt évtizedekben lett apróvadas területből nagyvadassá a köbölkúti revír.

És hogy melyik a legkedvesebb vadászélménye? Mindig a legutóbbi. Kifejti, nem muszáj ahhoz lőni, hogy a vadász egy nagyszerű estét tudjon maga mögött. Mostanában nagy szarvasbogarak röpködnek az erdőszélen, látni uhut is, csodálatos az állatvilág. Ő maga szeret fotózni, sokszor egy jókor lőtt kép is igazi élmény.

Forrás: Ma7.sk
0
0
0
s2smodern
powered by social2s