rece muanyaggyuruPest-megyében, Cegléden, az ŐSB Vadásztársaság területén, Krista Dániel hivatásos vadász Urbán Sándor társasági tag, valamint a vendége, Szabó Péter társaságában a Cigányszéki-csatornán 2021. január 13-án várták a récéket.

A társaság Tápiószentmárton, Tápiószőlős és Cegléd között gazdálkodik, megközelítőleg 3500 hektáron.

A helyiek jól tudják, hogy a Cigányszéki-csatorna még a legnagyobb hidegben sem fagy be, mert Cegléd város felől érkező melegebb vizű csatorna táplálja. Ők hárman a csatornán sétáltak fel, amikor több tőkésréce felrepült előttük. Az egyik madárra Krista Dániel lövést tett és a réce – szerencséjükre – partmenti gabonavetésre esett. A madarat, mikor kézbe vették, egy műanyag gyűrűre lettek figyelmesek, amely megszorult a réce két csőrkávája és a fej között.

A műanyag darab vélhetően egy nagyobb műanyag flakon kupak alatti gyűrűje lehetett, amit a tőkésréce sajnálatos módon táplálkozása során felvett. A kacsa alsó csőrkáváján hegesedés látszott, amelyből arra következtettek, hogy vélhetően már régóta együtt élhetett a műanyagdarabbal.

A vadászok megdöbbenve álltak a réce fölött és arra kérnek mindenkit, hogy ne szemeteljenek és ha szemetet látnak, akkor a lehetőség szerint gyűjtsék össze. A vonuló madarak mellett sok madárfaj hazánkban telel. A téli időszakban minden vadonélő állatnak több élelemre van szüksége és a fényképen látható tőkés récének minden bizonnyal nehézségekbe ütközött a napi táplélék mennyiséget összeszedni, elfogyasztani – tájékoztatta az Agro Jager Newst Krista Dániel hivatásos vadász.

Írta: Dr. Szilágyi Gergely

Forrás: Agrojager