vaddisznoSem szabadon engedni, sem elszállítani nem lehet a lakott területen befogott vaddisznót, hiába állítanak mást egyes baloldali pártok.

Az agrártárca lapunk megkeresésére jelezte, az afrikai sertéspestis miatt különösen szigorúak a jogszabályi rendelkezések: az állatok életét ilyenkor ki kell oltani.
A kormány tegye lehetővé a Budapestre tévedt, vadon élő állatok élve befogását és megmentését civil állatvédők számára – erről tartott sajtótájékoztatót a minap a Demokratikus Koalíció. Példaként a Szilágyi Erzsébet fasoron lelőtt vaddisznók esetét hozták fel, amit szerintük az állatok megmentésével és szabadon engedésével is megoldhatott volna egy állatvédő szervezet. A június eleji esettel kapcsolatban több önkormányzati vezető is nyilatkozott, azt hangoztatva, hogy a kerületükben nem lövik le a betévedt vadat, hanem megmentik. Egy civil szervezetre, az Állat- és Természetvédelmi Járőrszolgálatra hivatkoztak, akik ezt a tevékenységet elvégzik.
Ez azonban szakmai kompetencia kérdése, hiszen a vadon élő állatok lakott területen való megjelenése számos veszéllyel jár, aminek az elhárítása különleges szakértelmet igényel. Ezek az állatok számos, az emberre és a háziállatokra veszélyes betegséget terjesztenek, védekezés és menekülés közben pedig komoly sérüléseket okozhatnak.

Lapunk megkeresésére az Agrárminisztérium és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal mindenekelőtt leszögezte, hogy a vadon élő állatok befogása komoly szakértelmet és nagy gyakorlatot követel meg, amely során a befogó és a lakosság esetleges veszélyeztetését egyaránt el kell kerülni vagy minimálisra csökkenteni.
Ez különösen igaz egy olyan nagyobb testű, vadon élő állat esetében, mint a vaddisznó. Ezeket az eseteket nem szabad úgy kezelni, mintha egy elkóborolt vagy magára hagyott háziállat befogásáról lenne szó – közölték lapunkkal.

Ráadásul figyelembe kell venni a sertéspestist (ASP), amely 2018 áprilisa óta jelen van a magyarországi vaddisznóállományban is. Az ASP emberre nem veszélyes, de a házisertés-ágazat veszélyeztetett, mert rendkívül magas az elhullás aránya (90-95 százalék), és jelenleg nincs ellenszere a vírusnak. A betegségen áteső és azt túlélő példányok sem válnak védetté a kórokozóval szemben. A vírus esetleges bejutása és elterjedése a házisertés-állományban nemzetgazdasági katasztrófát okozhat. „Az Európai Bizottság rendeletével összhangban kiadott, Magyarország afrikai sertéspestis felszámolására vonatkozó mentesítési terve egyértelműen tiltja az élő, vadon élő vaddisznó mozgatását, szállítását” – szögezte le a tárca. „Ebből kifolyólag nincs lehetőség a belterületen befogott vaddisznó elszállítására, máshol történő szabadon engedésére. Tehát az így befogott állat életét a befogóban kell kioltani” – jelezték, hozzátéve, hogy ezzel nemcsak a szigorú, élő vaddisznómozgást tiltó előírásoknak felelünk meg, hanem eleget teszünk az állománygyérítés előírásainknak és céljainknak is. Azaz ha egy vaddisznót élve befognak, annak az életét a helyszínen kell kioltani, élve történő elszállítása és szabadon engedése tilos.

Forrás: Magyar Nemzet