hodokMegváltozott az európai hódok természetvédelmi státusza Magyarországon.

Egy új agrárminiszteri rendelet értelmében ugyanis ezek az emlősök az év bizonyos szakában a mező- és erdőgazdálkodási termelés biztosítása, valamint a vízkárok megelőzése érdekéből vadászhatók lettek, így nemcsak elriasztásuk, de kilövésük, állományuk gyérítése, szabályozása is engedélyezhetővé vált.

Megváltozott az európai, avagy közönséges hód eurázsiai hód (Castor fiber) státusza Magyarországon: az állattal kapcsolatban új rendelkezések jelentek meg a Magyar Közlöny 128. számában - írta meg a Vadászerdő Blog. Az Agrárminiszter új rendelete (20/2022. (VII. 29.) AM rendelet) értelmében „közegészségügyi okból, a légiközlekedés biztonsága, az erdő- és mezőgazdasági termelés biztosítása, valamint a közérdeket sértő vízkárok megelőzése, mérséklése érdekében” riaszthatók, elejthetők, gyéríthetők, állományuknak szabályozása engedélyezhető. A rendelet szerint hódokra október 1. és március 31. között lehet vadászni. A hódok vadászata során ólomsörét használata tilos. Arról is döntöttek, hogy a hódgátakat el lehet bontani, de csak a természetvédelmi hatóság engedélyével.

Mint ismeretes, a hódok egyre nagyobb károkat okoznak, nemcsak vízügynek, de a halágazatnak, az agrárgazdálkodóknak, sőt települések önkormányzatainak is egyre gyakrabban gyűlik meg a baja ezekkel a rágcsálókkal. A Magyarországon eredetileg őshonos, majd közel száz évre kipusztított, végül sikeresen visszatelepített állatok ugyanis olyan mértékben elterjedtek, hogy egyre többször kerülnek konfliktusba az emberrel, és évente akár 100-200 milliós károkat okozhatnak, ahogy arról korábban az Agrárszektor is beszámolt.

Forrás: Agrárszektor
0
0
0
s2smodern
powered by social2s