ozbak1 vadfoto1Reggel 5:50-kor már egy repceföldön, a művelőút mély nyomvájatában hasaltam. A növények még csak 25-30 centiméter magasak lehettek, mert az előttem fekvő őzek feje még félig kilátszott a zöld levéltengerből.

A tenger szó azért is jutott eszembe, mert a harmattól csuromvizes volt körülöttem minden. A repceföldet két oldalról nyárfás-ligetes sövénysor határolja, ami sokat segített, hogy idáig el tudjak cserkelni. A repcében azonban már csak kúszni tudtam, még a fejemet sem emelhettem fel, ha nem akartam, hogy hiábavaló legyen a dagonyázásom. Három őzet, egy bakot egy sutát és a tavalyi gidáját láttam úgy száz méterre feküdni előttem.

A közelükbe igyekeztem. A bak már teljesen letisztított, szabályos hatos bak volt, gyönyörűen gyöngyözött agancsszárral. Leginkább ez a látvány és annak közeli megörökítése hajtott, ahogy a sárban toltam magam és felszerelésemet előre. Sikerült úgy harminc méterig megközelítenem az őzeket, ami már elégnek bizonyult, sőt a suta már többször felém kapta a fejét, a bak helyett is figyelt. Percekig csak feküdtem, a fejemet sem emeltem fel, bíztam benne, hogy megnyugszik. A szelem jó volt, és mivel csendben lapultam a talajhoz, nem adtam okot neki az aggodalomra. Aztán óvatosan kilestem a káposztaszagú repcetövek mögül, és a fényképezőgépet a szemem elé tudtam emelni. A bak feje csodálatosan kitöltötte a képet, miközben az exponálógombot nyomkodtam. Aztán kinéztem a gép mögül és ledöbbentem.

ozbak1 vadfoto2

Tíz méterre tőlem ott állt egy másik bak. Akkor állhatott csak fel és valószínűleg egy másik művelőútban feküdhetett, ezért nem látszódott ki korábban. Álmosan bambult bele a világba és az agancsát még teljes egészében vastag barka borította. Az egész állat olyan hatást váltott ki, mintha plüssből lenne. Odalépkedett a sutához, és megbökdöste az orrával. A kis csapat felállt és legelni kezdtek. Szép lassan távolodtak tőlem, aztán a tábla túlfelén beléptek a nádasba.

Forrás: Nimród / Orosz György vadfotós