vadriaszto prizmaA 811-es számú főútra telepített eszközök rendeltetése a vadelütéssel végződő közúti közlekedési balesetek számának csökkentése.

A Fejér Vármegyei Rendőr-főkapitányság Baleset-megelőzési Bizottság 220 db vadriasztó prizmát vásárolt, amelyek telepítésére a Magyar Közút Nonprofit Zrt. közreműködésével 2023. március 9–án került sor a 811-es számú főút 8-as és 15-ös kilométerszelvénye közötti szakaszon. A tapasztalatok szerint ugyanis a vármegye említett főútján a leggyakoribbak a vadelütéses balesetek.

A hatóság tagjai a kék fóliás optikai vadriasztó prizmákat az érintett útszakaszon elhelyezkedő terelőoszlopokra erősítették. Az eszközök az érkező járművek fényszóróinak fényét megtörik, és bevetítik arra a területre, ahol a vadak mozognak. Így a járművek elhaladásakor egy stabil optikai riasztókerítés jön létre, ami várhatóan elriasztja őket a közúti forgalomtól.

A pilot program pozitív tapasztalatai esetén a szakemberek a közeljövőben a vármegye más vadveszélyes útszakaszaira is telepítenek vadriasztókat.

Forrás: Rendőrség