ozbakvadaszatErős bakok estek üzekedésben a Somogy vármegyei Tuskósi Vadász Egyesület területén. Nagy Máté, a közel 8500 hektáron gazdálkodó társaság kerületvezető vadásza osztotta meg a részleteket a Nimród Vadászújsággal.

„Az üzekedés fő időszaka nálunk július végére és augusztus elejére esik, ennek ellenére már július közepétől láttunk sutát hajtó bakokat, de a hívással történő vadászatot csak július második felében kezdtük meg. Az üzekedés első napjai rapszodikusan teltek, – nehezen lehetett elhívni a sutáktól a bakokat –, de az idő előrehaladtával az agancsosok meglehetősen jól ugrottak a sípra, és több terítékre került egyedet sutahanggal sikerült behívni, de sutát is hívtam be gidahanggal, őt követte a bak. Buttolót és meggyfasípot használok, a kettőt kombinálom, ez a módszer nagyon jól bevált. Az üzekedés elején elsősorban suta- és gidahanggal próbálkozom, a vége felé pedig a sutahang mellett panaszhanggal is. Ilyenkor jó esély van arra, hogy beugrik a bak a sípra, mert vetélytársat sejt a területen.

Köztudott, hogy az üzekedést elősegíti a nagy meleg, de az idei üzekedés a hűvösebb, csapadékos időjárás ellenére is jónak volt mondható. Az esősebb napokon ugyan kevésbé ugrottak a bakok a sípra, de amint elállt az eső, újra jó mozgást tapasztaltam. A legintenzívebb időszakban napközben keresőbakokat is sikerült megfigyelni, illetve a vadásztatokon egy kimenetel alkalmával lehetőségünk volt több egyedet is szemrevételezni a vendégekkel, így előfordult, hogy maguk választhatták ki a nekik tetsző agancsost.

Eddig 26 bakot ejtettünk el, a vadászterület éves hasznosítási terve őzbak vonatkozásában 34 egyed, ezek fele üzekedésben kerül terítékre. Őzbakokra a tagok és a vendégeik vadásznak, a középkorú és az öreg példányok többségét ők ejtik el, a fiatal, selejt agancsosok elejtésére viszont a szakszemélyzet is lehetőséget kap.

Az őzbak vadászatára, a somogyi dimbes-dombos tájakon, a hangulatos cserkelővadászat jellemző, a lesvadászat ritkább, inkább az erdőszéleken, az ismert bakok esetében alkalmazzuk.

Sebzés idén nem volt a társaságnál, én a szomszédos területeken kutyámmal, a 3 éves Mohoskői Negroval (bajor hegyi véreb) kétszer kerestem, de ezek rövid munkák voltak (dermedtre keresés) hajsza nélkül. Ezt nem is bántam, mert a kutyám fiatal és az őz hajszázása még negatívan befolyásolhatja a vezetékmunkát.

Összegezve az idény történéseit: a kerületemben – Babod, Gamás települések környékén – augusztus közepéig 8 bak esett, közülük 4 volt 400 gramm körüli agancstömeggel rendelkező öreg (6-7 éves) bak. Velük a déli területrészeken találkozhatunk, ahol kisebb erdőfoltokkal tarkított több száz hektáros mezőgazdasági területek jellemzőek. A szarvas itt táplálkozásában kevesebbet zavarja az őzeket, mert később érnek ki a nyíltabb területekre, az erdőtömbökhöz közelebb viszont már inkább a kisebb trófeatömegű erdei bakok élnek. Általában 250–400 gramm közé esik az agancstömeg, az átlagos trófeatömeg 250–280 gramm, tehát a 350 gramm feletti bakok itt már figyelemre méltóak. A legkiemelkedőbb idei bakunk egy 420 grammos trófeatömeggel rendelkező ezüstérmes egyed, melyet egy tagunk hozott terítékre.

Összességében eredményesen zártuk az üzekedés időszakát és éjjelente már meg-megszólalnak a bikák, mi pedig reményteljes várakozással tekintünk az előttünk álló főidényre”.

Forrás: Nimród