hova tovabb gimszarvasAugusztus 29-én, a vásárosnaményi Hunor Hotelben rendezett szakmai konferenciát a Felső-Tisza-vidéki Vadgazdák Szövetsége, hogy válaszokat keressen a címben feltett kérdésre.


Román István, Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegye főispánja köszöntötte a résztvevőket, majd őt követte Szurovcsák András, a szövetség elnökének megnyitója.

Az előadások témájának alapját a számadatok adták, ugyanis az érintett tájegységi területeken jócskán nagyobb a gímszarvas populáció, mint ahogyan azt a Tiszántúli Vadgazdálkodási Táj vadgazdálkodási tájegységeinek vadgazdálkodási tervéről szóló 13/2018. (VII.3) AM. rendelet a rendelkezésre álló adatok fényében megállapítja.

Az első előadó Fagyas Zoltán, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Kormányhivatal Agrárügyi Főosztály vadászati szakügyintézője volt, aki olyan beszédes adatokkal érzékeltette a problémát, mint például azé a területé, ahol a maximálisan megengedhető 1000 gímszarvas közel háromszorosa él. Véleménye szerint, ennek a rekordszíntű növekedésnek a hátterében nemcsak a vadászat és az állománykezelés hiánya áll, hanem az élőhelyváltozás is, hiszen a megerősödött erdőtelepítések védelmét szolgáló kerítéseket felszámolták, gímszarvasok pedig előszeretettel veszik birtokba az ilyen és ehhez hasonló élőhelyeket.

Hevesi István nyugalmazott tájegységi fővadász a selejtezési szempontokról tartotta a következő előadást. A tapasztalt szakember tájegységi szintre lebontva mutatta be, hogy hol található gyenge-, közepes- és jó minőségű állomány, és ennek megfelelően ismertette az agancsok tulajdonságaira épülő válogató vadászat szempontjait.

Dr. Szendrei László egyetemi adjunktus ismertette a 2013-ban elfogadott Gímgazdálkodási Kódexben foglalt irányelvek végrehajtásának eredményét, illetve a villás agancsformájú bikákban rejlő lehetőségeket, amelyet az ország északi részén jól alkalmaznak.

Végül pedig Tóth Gergely tájegységi fővadász az őz táplálkozási szokásairól és takarmányozási lehetőségekről adott elő. Mondandójának alapját saját vizsgálatai adták, amelyeken keresztül az érdeklődők betekinthettek a laboratóriumi vizsgálatok világába, az új megfigyelési módszerekbe.

A szakmai délutánon 120-an vettek részt, akik főként hivatásos vadászok és a vadásztársaságok delegáltjai voltak. Jelen voltak a Szatmárnémeti környékéről meghívott vadászok is, akikkel a szövetség még tavaly ősszel kötött együttműködési megállapodást. Az estébe nyúló, jó hangulatban eltelt találkozó közös vacsorával ért véget, ahol lehetőség nyílt az előadókkal is beszélgetni.

Forrás: Nimród