ozbakidenyIdén már április 13-án megkezdődik az őzbak vadászati idénye, a vadászatra jogosultakat arról kérdeztük, mikor tervezik az év első bakjait terítékre hozni, illetve miként tekintenek az előttük álló időszakra.


Szabó Tamás, a Csanyteleki Vadásztársaság elnöke bizakodó, mint elmondja,

25 bakot – köztük 5 öreg példányt – terveznek hasznosítani, amelynek reményei szerint 30-40 százaléka érmes lesz. A tavalyi évről maradt egy-két igen jó bak a területen, akkor 400–500 gramm közöttire becsülte a tömegüket, idén sokat vár tőlük. Mivel az erdősültségük 10 százalék alatti, nem jellemző, hogy szem elől tévesztenék a bakokat, így nagy biztonsággal meg is találják őket a következő idényben. Ez ad egy kis megnyugvást, van mód öregbíteni az agancsosokat. Ezt egy erdősült, növényzettel erősen fedett területen kétségtelenül nehezebb megvalósítani.

Az elnök azért is bízik a sikeres idényben, mert az idén kevés a repcevetés a területen és sok a gabona, tehát viszonylag egyszerűbb lesz a bakok elejtése. A vadászatokat, noha a jogszabály lehetővé tenné, nem kezdik meg április 13-án, hadd legyen egy kis színe az agancsnak, április 20-a körül tervezik az első bakok terítékre hozását. Az idényben mindössze 7-8 külföldi vendéget várnak, a többiek hazai vadászok lesznek. 25 bakból 18-20-at az idény elején szándékoznak hasznosítani, kevés marad az üzekedésre, mert a biztos bevételt tavasszal tudják produkálni, a nyári üzekedés, tapasztalatai szerint, már nagy lutri. Tavaly például meghagyott két bakot nyárra, az egyik agancsának letört egy ága, a másikat pedig meg sem találta. Sajnos a vadásziasabb üzekedés tehát nagy rizikó a vadászatra jogosultnak, az április hónap bevétel szempontjából biztosabb, emiatt törekszenek arra, hogy a nagy bakokat minél előbb terítékre hozzák. „Ezzel együtt az is igaz, hogy idő előtt egyetlen komoly agancsost sem ejtünk el, mind legalább 6-7 éves, mire terítékre kerül, és egy ilyen korú bak már többször is üzekedett élete során, így volt neki pár éve arra, hogy kiváló génjeit tovább örökítse” – zárja a beszélgetést Szabó Tamás.

Kevésbé optimistán tekint az idényre a Békés vármegyei Dévaványai Vadásztársaság elnöke, Illin József. A szakember arról számol be, hogy idén kevesebb bakot terveznek terítékre hozni, tekintettel arra, hogy jelentős, Haemonchus contortus okozta elhullást tapasztaltak az elmúlt esztendőkben. A szokásos 100 bak helyett ezért 70-et hasznosítanak és az öreg egyedeket kímélik. „Sajnos a Haemonchus nem válogatott, a fiatalok mellett vitte a koros agancsosokat is, az öreg korosztályból ezért nagyon hiányoznak a bakok, így inkább a selejtezésre fektetjük a nagyobb hangsúlyt. Nagy bakokat nem tervezünk tehát elejteni az idén, sőt a következő években sem, inkább igyekszünk óvni őket, akárcsak a fiatal, ígéretes egyedeket, mert szükség van rájuk, hogy az állomány minőségét javítani tudjuk. Néhány évig e szemlélet mentén gazdálkodunk, a visszafogottság lesz jellemző a hasznosításra. A hosszú évek óta itt vadászó vendégeinkkel baráti kapcsolatokat ápolunk, ők idén sem maradnak el. Elfogadják a helyzetet és annak tudatában is eljönnek, hogy ezúttal nem számíthatnak nálunk kapitális bakokra, de az élmény és a jó társaság idén is változatlanul adott.”

Előreláthatóan nem a rekordok éve lesz az idei a Csongrádi Május 1. Vadásztársaság számára sem, Meggyesi József vadászmester elmondása szerint novemberben jelentősebb, 10 egyedet érintő elhullást tapasztaltak a területen, ennek megfelelően a hasznosítási számokat lecsökkentették. „40 bakot szándékozunk terítékre hozni, az öreg korosztályból legfeljebb hetet, így inkább a középkorú és a fiatal állományból próbálnánk többet szelektálni. A 40-ből 25-30 példányt szeretnénk tavasszal elejteni, a többit az üzekedésre hagyjuk, bár ezek a számok még változhatnak a vendégek igényeinek függvényében, noha az elmúlt években az augusztusi őzbak vadászatok kevés sikerrel kecsegtettek” – magyarázza a vadászmester. Nagy volt a hőség és a bakok nem mozdultak a sípra. Az idei vadászatokat április 14-én hazai vadászok kezdik meg, majd májusban érkeznek a visszajáró német vendégeik is.

„A területi rekordot egy 570 gramm trófeatömegű bak tartja, és ha a fent leírtak alapján ilyet nem is, de nagyon bízom benne, hogy legalább kettő-három 500 gramm körüli egyedet idén is sikerül terítékre hozni” – teszi hozzá Meggyesi József.

Forrás: Nimród