ozbakbiralat tazlarA Közép-Bács-Kiskuni tájegységben (304) kihelyezett őzbak trófeabírálatot tartottak a Bács-Kiskun Vármegyei Kormányhivatal Agrárügyi Főosztály, Földművelésügyi Osztály területi vadászati hatóságának kormánytisztviselői.

Az eseményre az előzetesen egyeztetett időpontban, 2024. május 8-án került sor a Tázlári Nimród Vadásztársaság vadászházában.

A megbeszéltek szerint öt vadászatra jogosult jelent meg a tájegységből és 112 trófea érkezett. A bírálatok során, egy-két meglepetéstől eltekintve, a bakok az elvárt trófeatömeget hozták döntő többségben a bírálaton résztvevő hivatásos vadász kollégák véleménye szerint is.

A legtöbb trófeával a Hubertus Vadásztársaság jelent meg Csólyospálosról, szám szerint 44 darabbal. A „sorban” következő a Petőfi Vadásztársaság volt Kiskunmajsáról, 35 trófeával. A helyi Tázlári Nimród Vadásztársaság 16 trófeával képviseltette magát. Míg a Bakos Ferenc Vadásztársaság 13 darabot hozott, addig a Móricgáti Berek Vadásztársaság 4 trófeával jött el a bírálatra. A tájegységre jellemző módon, a kicsivel jobb termőföldek (a tájegység délebbi részén) biztosítják az őz számára a jobb és fehérjedúsabb, változatosabb táplálékot, valamint a tagolt, öntözött, termesztett növénykultúrákban gazdagabb területekről kerültek elő a legjobb bakok. Sajnos a „revír” északi részei felé haladva a növénykultúra megváltozik és a rossz minőségű száraz homokot elviselő fás társulások váltják fel a gyenge aranykoronájú legelőket. Ezeken a helyeken a vadgazda fő feladata a víz megteremtése és folyamatos pótlása, mert anélkül a vad elpusztulna. Az egyes területek közötti különbségek jól megmutatkoznak a trófeatömegeknél is. Ezért kapta a bírálaton a legnagyobb pontszámot a Petőfi Vadásztársaság első számú trófeája: 137,38 CIC-pontot. Ennek a baknak a kiskoponyára átszámított tömege 499 gramm volt és 6 évesre bírálta a hatóság, ami arany minősítést hozott a boldog elejtő számára. Kicsivel került hátrébb a Csólyospálosi trófea, amelyet szintén aranyérmesre bíráltak, 133,80 CIC-pontot, 475 grammot és szintén 6 éves kort állapítottak meg.

A továbbiakban a bírált legjobb trófeák jogosultanként a következők voltak:

– Bakos Ferenc Vadásztársaság – 118,40 CIC-pont, 468 gramm, ezüst minősítés

– Móricgáti Berek Vadásztársaság – 108,05 CIC-pont, 401 gramm, bronz minősítés

– Tázlári Nimród Vadásztársaság – 105,30 CIC-pont, 404 gramm, bronz minősítés

A trófeabírálat minden résztvevő számára jó hangulatban telt és utána a hivatásos vadász kollégák élményekben gazdag beszámolókat tartottak az elejtések körülményeiről.

Forrás: Nimród