kiszorultak az élőhelyükről a vadak a belvíz miattA belvíz, az árvíz és a hó miatt védtelenek az erdei vadak. Jász-Nagykun-Szolnok megyében a gátak mellett, a közutakon és a lakott területeken is egyre nagyobb számban jelennek meg az őzek, táplálékot vagy biztonságot keresve.
Azt egyelőre nem tudni, hogy mennyi nagyvad rekedt benn a vizes területeken - mondta a Független Hírügynökségnek a Magán Erdőtulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetségének elnöke.

Kiszorultak élőhelyeikről az Alföld nagyvadjai-mondta a Független Hírügynökségnek Luzsi József, a MEGOSZ elnöke. A vadásztársaságoknak így több szálas és szemes takarmányt kell kihordaniuk, mert a vadak nehezen találnak élelmet maguknak. Az árvíz és a belvíz miatt egyre több állat jelenik meg a gátakon,magasabb fekvésű helyeken, vagy az utak mentén, ezért fokozott védelemre szorulnak - figyelmeztetett a szövetség elnöke.
Szolnok környékén, az utakon csapatostul vonulnak az őzek. Volt olyan eset is, amikor a tűzoltókat riasztották, mert a befagyott Zagyvába beszakadtak és nem tudtak kimászni a rémült állatok.
Szolnok és Tószeg között a Tisza árterületén háromezer hektárnyi területen körülbelül 250 őz telel át, de ezen kívül 200 vadról, vaddisznóról nem tudnak semmit a vadászok. A takarmányt folyamatosan hordják az etetőkbe, a fagyott gabona ugyanis megbetegíti az őzeket.

Nemcsak a nagyvadak, de a madarak is ki vannak szolgáltatva az embereknek, ezért húzódnak a házak közelébe - mondta Luzsi József, aki hozzátette, víz, élelem és nyugalom kell az állatoknak.

A Közép-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság területén egyébként jelenleg több mint 80 hektárt öntöttek el a folyók, és 15.000 hektáron van belvíz.

Forrás: FH