vadbaleset vadkárHa valaki az elmúlt két hónapot megúszta vaddal való ütközés nélkül, az próbáljon még péntekig szerencsés maradni, ugyanis csak március 12-től lesz lehetőség ismét vadkárbecslési eljárások lefolytatására.
A regionális államigazgatási hivatal honlapján olvasható tájékoztató szerint ekkor lép hatályba az a törvény, amely rendezi az eljárási szabályokat.

A vadászatról szóló törvény szerint a károsult akkor kérheti a közte és a kárért felelős személy közötti egyezség létrehozására irányuló kárbecslési eljárás lefolytatását, ha enélkül nem jön létre egyezség a kár megtérítéséről és a kártérítés mértékéről, és kárának megtérítését nem közvetlenül a bíróságtól kéri.

Tavaly decemberig a károsult a károkozás helye szerint illetékes települési önkormányzat jegyzőjétől kérhette az eljárás lefolytatását. A vadászatról szóló törvény 2010. január 1-től úgy rendelkezett, hogy a kárbecslési eljárást a kormány által rendeletben kijelölt szerv folytatja le. Ám a kormány illetékesei ezt a kötelezettségüket figyelmen kívül hagyták.

A joghézagot most azzal oldották meg, hogy az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló törvény módosításába foglalva átírták a vadászati törvényt is. A pénteken életbe lépő szabályozás szerint ismét a jegyző segíthet a felek közötti egyeztetésben.

Mostanában nem ritka, hogy a legfelső szinteken dolgozó állami tisztviselők szakmai hibák, hiányosságok vagy éppen politikai indokok miatt ilyen eszközökhöz nyúlnak. A közelmúltban például a fegyverekről és lőszerekről szóló rendelet módosításával rendelkeztek a közigazgatási versenyvizsga egyes szabályairól.

Forrás: Napló Online