szalonka számlálásA vadászok számára a tavasz egyet jelent a szalonkavárással, még akkor is, ha uniós direktíva szerint költésre vonuló madarak elejtése tilos.

A hazai szalonkavadászok tudományos vizsgálatokra adták a fejüket, ezért indították a többéves erdeiszalonka teríték monitoring-programot. Az erdei szalonka tavaszi állományának felmérése egy évvel ezelőtt kezdődött és tíz héten át tartott, tudtuk meg Barácskay Lajos megyei koordinátortól. Országszerte 901 megfigyelési pontot állítottak fel. Veszprém megyében 37 vadgazdálkodási egység vesz részt a programban, összesen 86 helyen figyelik a madarakat. Az őszi megfigyelés szeptember 15-én kezdődött és ugyancsak tíz héten keresztül tartott. A felmérés részeredményeiről a napokban a Veszprém Megyei Vadászkamaránál a tájékoztatást kaptak a résztvevők.
Dr. Szemethy László, a gödöllői egyetemi docense és dr. László Richárd, a Nyugat-magyarországi Egyetem docense értékelték az eddigi programot-. Bebizonyosodott, a szalonka nemcsak tavasszal, hanem ősszel is jelen van hazánk erdeiben, igaz, sokkal kisebb létszámban, mint tavasszal. A munkához csatlakozott a Magyar Szalonka Klub is, amelynek vezetője, Fluck Dénes szintén itt volt Veszprémben. Ők nemcsak figyelik, hanem gyűrűzik is a madarakat. Azt tapasztalták, hogy egy madaruk Nápolyban tűnt fel. Barácskay Lajos elmondta, a tavalyi megfigyelés az idén mintagyűjtéssel folytatódik, a kvótákat most osztották szét a megfigyelőállomások között. Az országos 5298-as keretből megyénk 362-t kapott. A program február közepén indult volna, de megyénkben a hóborítás miatt a hónap végén láttak munkához. Az is késleltette a monitoring vizsgálatot, hogy több állomás természetvédelmi területen van, nekik külön engedélyt kellett kapniuk. A mintákból 96-ot be kell küldeni a soproni egyetemre, a többi szalonkáról pedig a kiosztott felmérőlap szerint meghatározott adatokat (ivar, méret, szárny stb.) kell szolgáltatniuk.

Forrás: Napló