dámrekord trófeaA legnagyobb barnamedvét Ceausescu lőtte, míg a világcsúcstartó kőszáli kecskebak I. János Károly spanyol király nevéhez fűződik.
Többek között ezeket a vadászzsákmányokat is megcsodálhattuk a múlt hétvégén a kőbányai vásárközpontban. Mintha Magyarország mind az 56 ezer vadásza egyszerre szállta volna meg a Hungexpo A pavilonját. A gombostű bizony nehezen talált volna utat magának a sokadalomban. Egy másik nagyotmondásra hajló társaság, a horgászok képviselői is ellátogattak a tizenhetedik FeHoVa Fegyver, Horgászat, Vadászat Nemzetközi Kiállításra.

A vadászokat sokan vérszomjas, kegyetlen embereknek tartják. A durva általánosítás a többséget, a sportszerű vadászokat érzékenyen érinti, míg a rossz hírt gerjesztő kisebbséget aligha zavarja. Minthogy 2010 a biodiverzitás, azaz a biológiai sokféleség éve, több mint figyelemre méltó volt a trófeák és a vadászok viszonyáról Dieter Schramm véleménye. A Nemzetközi Vadvédelmi Tanács elnöke megnyitójában elmondta: a kiemelkedő trófea egy-egy vadászterület, azaz a természet ékessége, nem pedig a vadat elejtő vadász érdeme.

Ezzel együtt a vadászati kiállítás idei szenzációja az európai országok világrekord trófeáinak bemutatója volt: a látogatok számára a Nimród Vadászújság hozta helybe a ritkaságokat, lett légyen szó bolgár, osztrák vagy akár spanyol kuriózumokról. Az élményt fokozta a trófeákat hordozó vadakról készített olajfestmények látványa. A gímszarvas világrekordot egy 16,2 kilót nyomó bolgár agancs tartja. A fenséges bikát egy tó partján ábrázolta Kun Edit vadász-természetfestő. Magyarország két trófeája tartja a világrekordot: a gúthi erdészetben lőtt dámbika ötkilós lapátja, valamint egy Budakeszin elejtett kapitális vadkan agyarra. 1934 óta nem talált legyőzőre a Romániában meglőtt fogarasi zerge kapitális kampója sem. Ki más, mint a Kárpátok géniusza, Nicolae Ceausescu kapta puskavégre 1983-ban a Piliske-Hargita hegységben a világrekord bamamedvét: kikészített bőrének hossza 277 cm, szélessége 191 cm. Ugyancsak egy Romániában elejtett szürke farkas bőre vezeti a világranglistát.

A szomszédos Ausztriából már másodszor hozták el az alpesi kőszáli kecske világbajnoki szarvait. Az 1971-es budapesti vadászati világkiállításon a 118 cm terpesztésű trófea elnyerte a világkiállítás nagydíját is. Maga I. János Károly spanyol király ejtette el 2005-ben az Ibériai-félszigeten a máig csúcstartó spanyol kőszáli kecskebakot. Csehország pedig óriási mufloncsigával csatlakozott a rekorderek klubjához. A zsigereléskor derült ki, hogy Diána, a vadászat istennője még egy ritka trófeával, csaknem 3 cm-es szívcsonttal, más néven Hubertus-kereszttel ajándékozta meg a szerencsés vadászt, Harsányt Zsoltot.

Forrás: Szabad Föld