letarolt magaslesAkik az állatokat szeretik, a megmérgezett méhcsaládok miatt szomorkodtak. De a vadak sincsenek biztonságban Balatonban.
Azonnal értesítettem a vadásztársaság elnökét, s jeleztem, itt a völgyben intézményesített orvvadászat folyik – mondja Kormos László.
A férfi Balatonban él, s a falu határában lévő tanya egyik épületében végez gépipari munkát. Miután megrendelései megfogyatkoztak, méhészkedéssel próbálja megteremteni megélhetését.
Az emeletes kaptár a tanya mögötti erdőszélen található. A férfi ide járt ki a tél elején etetni a méhecskéket, biztosítva számukra a szirupot, mielőtt beköszöntöttek a fagyos napok. Alkonyatkor érkezett, amikor elpihentek az apró szárnyasok. Abban az időszakban, amikor a vadak felélénkülnek, s megjelennek a magaslesek környékén, ahol rendszeresen találnak szemes takarmányt.

– Miután a vadásztársaság elnökétől megtudtam, hogy egyetlen magaslesük sincs a völgyben, arra a megállapításra jutottam: az emelvényeket orvvadászok állították – folytatja történetét Kormos László. – A takarmánnyal odacsalogatott vadakat fentről oldalba puffantják. Olyan is előfordult, hogy a bozótosban egy éppen ellő őzet terítettek le kíméletlenül.
A férfi nemegyszer ellentétbe keveredett a puskás emberekkel, miután pedig méheit vélhetően megmérgezték, baltát ragadott, és kidöntötte az illegális magasleseket.

A Balatonban élő Kormos László régóta harcban áll azokkal, akik nem tagjai a vadásztársaságnak, viszont előszeretettel használják puskájukat. Amikor még ősszel, a méhek téli felkészítésekor ment ki a kaptárakhoz, volt, aki nehezményezte, hogy a ténykedésével megzavarja a vadakat. Valaki még arra is tett ígéretet, hogy megmérgezi a méheit.
Nem tudni, valójában ő volt-e a tettes. Csak az biztos, hogy az emeletes kaptár alsó szintjén, amely egy felnőtt ember számára könnyedén elérhető, elpusztult a napokban 40 méhcsalád. A tömeges pusztulás arra utal, hogy valaki mérget szórhatott, vagy permetezhetett a kijáratokhoz.

– Ez 1,5 millió forint kárt jelent számomra – tájékoztat Kormos László. – És akkor még nem számoltam azt a veszteséget, ami abból származik, hogy kevesebb mézem lesz. Ez rossz szezonban számolva is eléri az egymillió forintot.
Ezért első, kétségbeesett dühében fejszét ragadott, s kivágta a völgyben lévő magasleseket. Azt mondja, nem fél attól, hogy ennek a harcnak még folytatása lesz.
– Volt, aki figyelmeztetett, hogy a kocsmában beszélnek ezt-azt. De gondolom, emberre azért csak nem lőnek – jegyzi meg Kormos László.
– A terület megfigyelés alatt áll – jelenti ki a Bükkalja Vadásztársaság elnöke, Szabó Iván. – Tudomásunk van róla, hogy az egész tájon orvvadászok partizánkodnak. Ami biztos: Egercsehiben még egy szarvasbikát is leterítettek. Ez úgy derült ki, hogy egy hivatásos vadász megzavarta az illetőt, így az nem vihette magával a zsákmányt. Másnap vérebek segítségével találták meg a tetemet.

Az elnök elmondta, hogy a trófeától függ a szarvasbika eszmei értéke. Ez általában 5–800 ezer forint. Az említett bika 600 ezret ért. Ha bérvadász ejti el, úgy 250 ezer forintot kellett volna fizetnie.
Gyakoribb azonban az őzek leterítése, mert ez az állat nappal is megjelenik, többször étkezik, így könnyebb puskavégre kapni, és persze elszállítani.
Szabó Iván kérdésünkre arra is kitért, hogy a völgyben egyetlen magaslesre volt kiadott engedély. A többit valóban illegálisan ácsolták az ismeretlenek. Létezik mozgatható magasles is, amit a vadásztársaság akkor alkalmaz, ha mezőgazdasági területen képződik vadkár, s a helyszínen erről az emelvényről lövik ki az állatokat.

A 4–5 magasles viszont, ami a völgyben volt – míg Kormos László mérgében fel nem aprította azokat – nemcsak szabálytalanok voltak, hanem életveszélyesek is. Elég, hogy egy eltévedt golyó gellert kapjon, s megsebesítheti a közeli, szomszédos lesen tartózkodó embert.

Forrás: Heol / Fotó: Ötvös Imre