vadkárAz őzek és a szarvasok már a belterületen lévő kiskerteket sem kímélik Kondorfán. A vadásztársaság elektromos kerítést építtetett, ez talán megoldja a problémát.
- Nagyon nagy a baj, jöjjenek minél hamarabb - rimánkodott a telefonba szinte sírva Nagy Miklós. Tegyük hozzá rögvest: nem először. A kondorfai férfi már két évvel ezelőtt is megmutatta a kertje végében lévő földjeit, amelyekben több örömet leltek az őzek és a szarvasok, mint ő maga, a gondos gazda.

A vadkár örökzöld téma, írtuk akkor is, de az Őrségben a szeres településszerkezet miatt még nagyobb bosszúságot okoz az elszaporodott vadállomány. Az őzek és a szarvasok már a kiskerteket sem kímélik: az éhes állatok a takarmányrépát, a lucernát is nagy kedvvel dézsmálják.

Tényleg nem kell traktorra ülni ahhoz, hogy meggyőződjünk a vadkárról, Nagy Miklós és felesége, Bözsi néni a ház mögötti kertben mutatja a patanyomokat.

- A gond az, hogy nem egyetlen, összefüggő területen gazdálkodok, hanem több kis földrészleten. Márpedig mindegyiket nem tudom bekertelni - magyarázza a házigazda, aki ezen kívül minden tőle telhetőt megtesz a földje védelmében. A leszúrt karók mindegyikén zizeg valami: kávéstasak, reklámtáska, sörösdoboz, citromleves flakon.

Mindegyik egyre hivatott: hogy távol tartsa a vadat. A kert egyik gyümölcsfájának ágán egy vascsőből eszkábált kolomp lóg, azt is megrángatják napjában többször. De hiába: ha az őz és a szarvas éhes, addig megy, amíg élelmet nem talál. Egyébként is: a gazda nem tud a nap huszonnégy órájában a föld szélén ügyelni.

- Van, hogy este tizenegykor és éjjel kettőkor is körbejárom a birtokot traktorral: bekapcsolom a reflektort és dudálok, olyankor szétrebbennek az őzek és a szarvasok. Reggel aztán kiderül: később visszajöttek - kesereg Nagy Miklós.

Fia, Gábor is gyakorta indul éjjeli őrjáratra. Megjegyzi: mindenki azt hajtogatja, hogy a munkahelyekben nem dúskáló Őrség lakóinak egyetlen kitörési lehetősége a gazdálkodásban rejlik. De miért vessenek, ültessenek, ha a betakarítást a vad végzi el helyettük?

A területen tevékenykedő Nyugat Vadásztársaság elnöke, Henrik István jól hírrel szolgál: hosszú egyezkedés után végre elkészült az a kétkilométeres elektromos kerítés, amely északi oldalról megvédi a falu kiskertjeit. Ha minden jól megy, pénteken  feszültség alá helyezik a rendszert, ami remélhetőleg orvosolja majd a helyiek problémáját.

Elektromos riasztó és őrjárat

Egymillió forint:  ennyibe került az a kétkilométeres kerítés, amit a Nyugat Vadásztársaság építtetett Kondorfa északi határában. Jó hír az is, hogy a helybeli gazdáknak nem kellett hozzájárulniuk a költségekhez. Mi több: az önkormányzat 240 ezer forinttal támogatta a helyiek érdekeit szolgáló kezdeményezést. A vadásztársaság elnöke megígérte, hogy a kukoricavetést követően vadkárelhárító őrjáratot szerveznek: a vadászok este kilenc órától éjjel kettőig  védik majd a földeket.

Forrás: Vas Népe