lelőtték a kutyáját a vadászokLövő - Szándékosan lőtték le tanyája mellett egyik nagy testű kuvasz kutyáját a vadászok, állítja Szedenics Sándor gazdálkodó, aki rendőrségi feljelentést tett. A vadászok szerint szabályosan jártak el.
– Öregapám 1918-ban vásárolta a tanyát, jómagam tíz éve gazdálkodom ötven hektáron. Kutyákat is tartok, nagy testű kuvaszokat és kaukázusi juhászokat. Nem hittem volna, hogy éppen vadászok fogják lelőni az egyik kuvaszomat, a Hunort, amelyet pár hetes korában vettem 80 ezer forintért – kezdi történetét Szedenics Sándor.

Ma 250 ezer forintot érne

– Felneveltem, szófogadó, kiváló házőrző lett belőle. Semmi szín alatt nem váltam volna meg tőle, pedig most, kétévesen legalább 250 ezer forintot érne a piacon. Már hárman is jelentkeztek, hogy fedeztetnék vele kutyáikat.

A gazdálkodó részletezte: a tanyáról a kutyákat mindig kettesével ereszti ki a szabadba estefelé, hogy természetes mozgásigényüket kiélhessék. Egy ilyen alkalommal hallott puskalövést a tanyától mintegy háromszáz méterre és döbbenettel tapasztalta, hogy lelőtték egyik kuvaszát.

Nem talált őzszőrt a szájában

– A vadászok azt állították, hogy az eb vadat támadott meg, ezért pusztították el. Ezt kétlem, mivel a kutyáimat jól tartom, s ilyen még sosem fordult elő. Nem messze tőlünk hónapokkal ezelőtt elejtettek egy szarvasbikát, levágták a fejét, a tetemet otthagyták. Akkor sem nyúltak hozzá a kutyáim – folytatta a gazdálkodó.

– A lelőtt eb szájában sem találtunk szőrt és sérült állatot sem láttam. Bejelentést tettem a rendőrségen, térítsék meg a káromat. Másrészt azt olvastam, hogy egy fajtiszta kutyát nem lehet csak úgy lelőni, meg kell próbálni előbb elérni a gazdáját. Az eben nyakörv volt, rajta a címem és telefonszámom. ˝Vigyél haza, jutalmat kapsz˝ – még ez is szerepel a kis medálon. Sajnálom a kutyámat.

˝Kötelességünk védeni a vadat˝

Az egyik érintett vadász elmondta: azt vette észre, hogy vadásztársaságuk területéhez nem messze kuvasz támadott meg egy őzbakot. Az állat védekezett, agancsával többször is megdöfte az ebet. – Szolgálati kötelességünk, hogy mindenütt óvjuk a vadállományt, ezért öt méterre megközelítettem őket egy bottal, mindhiába: a kutya nem hagyta abba a támadást. Mivel mindez egy másik társaság vadászterületén zajlott, hívtam az illetékes kollégát, jöjjön ide és vessen véget a szörnyű epizódnak. Hamarosan meg is érkezett, és mivel látta, a kutya egyre inkább marcangolja a vadat, lelőtte az ebet. Véleményem szerint jogosan tette, ugyanis ha egy kutya egyszer rákap a vadászatra, soha nem fogja abbahagyni. Az őzbak elinalt, hiába kerestük később. A történteket beírtuk a szolgálati könyvbe, s jelentettük az esetet szolgálati feletteseinknek – mondta a vadász.

A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumtól megtudtuk: a vadgazdálkodásról szóló törvény szerint vadászterületen a vadállomány védelme érdekében a vadász elfoghatja vagy elejtheti a vadat űző kutyát, ha a vad sérelme másként nem hárítható el, vagy ha a tulajdonos felderítésére nincs közvetlen lehetőség. Mindez nem vonatkozik a felismerhető jellel ellátott, rendeltetésüknek megfelelően alkalmazott vadászkutyára, valamint a vakvezető kutyára.

Forrás: KO