vadászfegyverekHáromezer forintért igazolják a fegyvertartáshoz a büntetlen előéletet.
Módosították a lőfegyverekről és lőszerekről szóló törvényt. A jövőben a vadásznak kell bizonyítania, hogy büntetlen előéletű, cselekvőképes, a bűnügyi nyilvántartásban nem szerepel és büntetőeljárás sem folyik ellene. A módosítás nagy port kavart, hiszen korábban a rendőrség mindezt hivatalból vizsgálta és igazolta.
- A kamara és a védegylet is kifogásolta a rendelkezést az Igazságügyi és Rendészeti Minisztériumnál - mondta Boda Pál, az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) Somogy Megyei Területi Szervezetének elnöke. -Ugyanis a Közigazgatási Eljárási Törvény szerint - az azonosításhoz szükséges adatok kivételével - nem kérhető olyan adat igazolása, amely valamelyik hatóság vagy bíróság nyilvántartásában szerepel. Az érdekképviseletek kérték a rendelkezés visszavonását. Az eredménye az lett, hogy a cselekvőképességet igazoló adatokat továbbra is a rendőrség szerzi be, ám a büntetlenség igazolása a kérelmező feladata lett, mivel az Alkotmánybíróság határozata szerint ez nem tartozik a kötelező adatszolgáltatás körébe.

- A fegyver megszerzésére az eljárást továbbra is a rendőrhatóságnál kell kezdeményezni -mondta Leposa Péter, a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság igazgatásrendészeti osztályának vezetője, - ugyanakkor el kell indítani egy másik kérelmet is a Bűnügyi Nyilvántartási Hatóságnál. Itt kell kérni - a postán kapható sárga, csíkos borítékban -, hogy a hatóság igazolja a büntetlen előéletet és ezt küldje meg közvetlenül a rendőrségnek. Ennek költsége háromezer forint, ami a kérelmezőt terheli. Az elmúlt időszakban történt két esemény - a pécsi egyetemi lövöldözés, illetve a budapesti tervezett ámokfutás – kapcsán merült fel, hogy nagyobb figyelmet kell fordítani a fegyvertartási engedéllyel rendelkezők pszichikai állapotára. A szigorítás gondolata a vadásztársadalomban heves tiltakozást váltott ki, mivel nem vadászok, hanem sportlövők köréből kerültek ki az elkövetők. A kormány azonban rendezni kívánta a fegyver- tartás egészségügyi feltételeit.
- A rendelet továbbra is két alkalmassági csoportot különböztet meg - taglalta Boda Pál. - Az elsőbe a szolgálati fegyverrel rendelkezők, a másodikba a sportlövők, sportvadászok, önvédelmi fegyverrel rendelkezők tartoznak. A szolgálati fegyverrel rendelkezőkre vonatkozó feltételek gyakorlatilag nem változtak. A sportvadászok esetében a fegyvertartási kérelem megszerzése előtt az előzetes orvosi vizsgálat során pszichológiai vizsgálaton is részt kell venni. A már fegyverrel rendelkező 60 év alatti vadászoknak öt, a 60 év felettieknek kettő, míg a 70 év felettieknek évente kell orvosi vizsgálaton megjelenniük, amely nem tartalmazza a pszichológiai vizsgálatot. Az engedéllyel rendelkezőknek csak akkor kötelező a pszichológiai vizsgálat, ha pszichiátriai, neurológiai kivizsgálás vagy kezelés alatt állnak, valamint a központi idegrendszerük sérült.

Forrás: Somogyi Hírlap