hiúz tépett szét kutyákatNéhány hete Déva vasúton túli városnegyedét terrorban tartja egy vadállat, minden valószínűséggel hiúz. A hiúz eddig nem támadott emberekre, a majorságot és háziállatokat sem bántotta, meggyilkolt viszont néhány kutyát, pontosabban szétmarta őket.

Jóllehet kevesen látták a hiúzt, a környék lakossága rettegésben él. A vadállat este és éjszaka szokott kibújni, minden valószínűséggel vadászni indul. A városnegyed meglehetősen elszigetelt, a vasúti vonalak elválasztják Déva többi részétől, a másik oldalon, pedig termőföldek és a Maros található. Magánházakon kívül néhány ócskavas-telep található a helyszínen.

Május elején is az egyik ilyen ócskavas-telep környékén látták először a vadállatot, az általa megölt kutyák tetemére is ott bukkantak rá. A helybéliek meglehetősen nagy ragadozóként írják le a hiúzt, nagyobb, mint bármely ismert kutya. Szürke színe miatt nehezen lehet észre venni az esti szürkületben.

Néhány napig aztán a hiúznak semmi nyoma, a héten azonban ismét látták a környéken, szinte szürkületkor, szemléltette a helyzetet Georgeta Barabás, a Hunyad megyei környezetvédelmi igazgatóság vezetője. A helybéli lakosok ugyanis a környezetvédőkhöz fordultak segítségért.

A környezetvédelmiek a vajdahunyadi állatkert szakértőit hívták ki, akik hajtóvadászatot indítottak szerdán este a ragadozó ellen. Nem jártak sikerrel, legalábbis eddig. Mindenesetre a környéken állandó őrséget állítottak fel, nyilatkozta Georgeta Barabás.

Aki szerint komolyan kell kezelni a kérdést. Nem tudni, honnan jött a hiúz. Hunyad megyében szabadon csak a Nagyág (Săcărâmb) – Kisbánya (Băiţa) térségében lévő erdőkben élnek, mégsem valószínű, hogy onnan származik, hiszen akkor át kellett volna keljen a Maroson. Másrészt a hiúzok nem szeretik a társaságot – még egymásét sem – egyedül élő állatok, amelyek messze elkerülik az embereket. Természetes módon nem merészkednek az emberek közelébe, viselkedése vélhetően valamilyen betegségre utal. Remélhetőleg nem veszettségről van szó.
Georgeta Barabás szerint a környezetvédelmi igazgatóság, az állategészségügyi igazgatóság és a vajdahunyadi állatkert továbbra is igyekeznek elfogni a hiúzt. Nyugtató lövésekkel élve akarják elfogni és kivizsgálni. Amennyiben egészséges állatról van szó, természetes környezetébe szállítják, s szabadon engedik az emberi településektől távoli erdőkben. Viszont ha beteg állatról van szó – főleg ha veszett – nem maradhat életben.

Forrás: Nyugati Jelen