őzgidaA szakemberek szerint már az sem túl gyakori, hogy egy fogságban tartott őznek kicsinye születik, ezért az ikerellést igazi szenzációnak tartják. A Lentiben élő Román Péter gazdasága nemrég két őzgidával gyarapodott. A lenti családi ház udvara leginkább egy állatfarmra hasonlít, hiszen mintegy kisállat, elsősorban szárnyasok, illetve nyulak találtak itt otthonra. A legújabb jövevény két kis őzgida, melyeket nemcsak anyjuk nevel féltő gondossággal, de a tulajdonos, Román Péter is szemmel látható szeretettel közeledik feléjük.

- Gyermekkorom óta tartok állatokat - mondja a pedagógusként dolgozó férfi. - Madarak mindig voltak a környezetemben, most is abból van a legtöbb. Életem legnehezebb időszakának azt a tíz évet tartom, amit Lentibe költözésünk után tömbházban voltam kénytelen eltölteni. Alig vártam, hogy a kalitkából kikerüljek. Azóta több száz jószág vesz körül, melyeket csak és kizárólag hobbiból tartok, szaporítással soha nem foglalkoztam.
A lenti pedagógus büszkén mutatja birodalmát. Különféle szárnyasok - tyúkok, kakasok, kacsák - lepik el az udvart. Valamennyinek külön ketrece van, de a szaporulatot külön helyen tartja, amit óvodának nevezett el.

- Reggel fél hatkor kelek, hogy mire dolgoznom kell menni, végezzek az etetéssel - sorolja tovább. - Este ugyancsak órákat töltök el az állataim között. Nemcsak a sajátjaimról gondoskodom, hiszen a reggeli etetésnél rendszerint megjelenik 30-40 vendég vadgalamb, hogy csipegessen a kirakott magokból. Az én udvarom számukra olyan, mint egyfajta törzshely, ahol mindig szívesen látják őket.

Román Péter két évvel ezelőtt kezdett el őzekkel foglalkozni. Mint mondotta, nem tudatos választás volt, megsajnálta az előző tulajdonosánál már-már az éhhalál küszöbén álló, illetve a levágás által fenyegetett jószágot, s magához vette, majd négy hónapra rá egy bakot is hozott mellé. Az időközben felcseperedett állat mindezt egy ikerelléssel hálálta meg neki. A két gida május 30-án született, a gazda házánál azóta szinte minden nap megjelennek vendégek. Hol egy óvodás csoport látogat el hozzá, hol a barátok, ismerősök járnak csodájára a jövevényeknek. Mindez annak is köszönhető, hogy az őz csak ritkán szaporodik fogságban, az iker ellés pedig igazi szenzációnak számít ilyen körülmények között. A büszke gazda azonban számított a kettős szaporulatra, hiszen elmondása szerint az anyaállat olyan szépen gyarapodott, hogy már-már egy hordóra hasonlított.

- Sajnos a bakot éppen az anya és a kicsit védelmében el kellett ajándékoznom, hiszen az a 70 négyzetméter, amit ki tudtam nekik alakítani, négyüknek már kicsi lett volna - sorolta tovább Román Péter. - Azt olvastam, ilyen helyzetben akár az anya vemhessége is veszélybe került volna, ezért az apa egy zalaszentgróti állatfarmra került, s valószínűleg idővel ez lesz a sorsa az egyik gidának is. Egyelőre azonban jó helyük van itt.

Forrás: Zalai Hírlap