óriási kárt okozott a belvízBecslések szerint százmillió forintos nagyságrendű kárt okozott eddig az ár- és belvíz a Közép-Tisza vidékének vadállományában - mondta Kasuba András, Jász-Nagykun-Szolnok megye fővadásza az MTI-nek. A fácán szaporulat kiesése akár a 80 százalékot is meghaladhatja.
Kasuba András szerint a károk mértékéről és összegéről csak az árvíz levonultával, illetve az aratást követően kapnak majd pontos képet. Az eddigi adatok azonban arra engednek következtetni, hogy a térség idei vadszaporulatának több mint fele áldozatul esett a rendkívül szélsőséges időjárásnak - emelte ki.

Az ár- és belvízi elöntések a legsúlyosabb pusztítást egyértelműen az apróvadak között, ezen belül is a fácánpopulációkban végezték -tájékoztatott a szakember, aki úgy vélte: ennél a fajnál a szaporulat kiesése akár a 80 százalékot is meghaladhatja.

Lényegesen jobb a helyzet a mezeinyúl-állományokban, melyeknél az idei első két fialás rendben lezajlott. A harmadikat azonban ez esetben is megtizedelte az ár- és belvíz - tette hozzá Kasuba András. Példaként említette, hogy a Zagyva áradása kapcsán a jászsági települések védelmében megnyitott borsóhalmi vésztározó feltöltődését követően 50 darab élő mezei nyulat mentettek ki a vízből a helyi vadászok. Mintegy 50 darab őzön viszont már nem lehetett segíteni Bács-Kiskun és Jász-Nagykun-Szolnok megye határán, Tiszaalpár és Lakitelek környékén, ahol már csak az állatok tetemeit tudták összegyűjteni - mondta a fővadász.

Bár a nyárias időjárásnak köszönhetően az Alföldnek ezen a részén naponta mintegy 100 hektárral csökken a belvízzel borított területek nagysága, a Tiszán és mellékfolyóin levonuló árvizek miatt helyenként még mindig vannak több ezer hektáros elöntések. Mivel az állatok rendkívül erősen kötődnek élőhelyükhöz, a szaporulaton túl az érintett árterek törzsállományaiban is számottevő lehet a pusztulás. "Félő, hogy mindez a későbbi évek vadászati bevételeinek visszaesésében is megmutatkozik majd" - magyarázta Kasuba András. Jelezte, hogy a vadásztársaságok idei, összességében százmillió forintos nagyságrendűre becsült veszteségeit tovább növelik azok a - számos esetben várhatóan a bíróságon végződő - súlyos konfliktusok is, melyek a gazdálkodók és a vadászatra jogosult szervezetek között alakultak ki az utóbbi időben. Az ellentétek hátterében az áll, hogy az elöntött vidékekről a szárazabb parcellákra húzódó vadak jelentős károkat okoznak a vetésekben, melyet a tulajdonosok "gyakran minden lehetséges eszközzel" igyekeznek a vadásztársaságokra áthárítani - mondta a megyei fővadász.

Forrás: Grrenfo/MTI